Er Srbija vraća u budžet 20 miliona evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Er Srbija vraća u budžet 20 miliona evra

Avio-kompanija Er Srbija saopštila je da je za prvih šest meseci ostvarila profit od 22,4 miliona evra, pa će tokom ove godine u budžet države Srbije uplatiti 20 miliona evra.

To će biti uplaćeno po osnovu novca za dokapitalizaciju.

U saopštenju se navodi da je Er Srbija u prva dva kvartala tekuće godine prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50 odsto, odnosno jedna polovina, a samo u junu tržišni udeo putnika Er Srbije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto.

Er Srbija je u proteklom periodu obavila ukupno 19.181 let, što je, kako navodi ova kompanija, 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

U saopštenju se podseća da je Srbija sprovela dokapitalizaciju nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom kovida19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine.

Er Srbija je ovog leta u fokusu i po tome što je imala mnogo odlaganja i kašnjenja letova, što je sve izazvalo veliko nezadovoljstvo kod putnika.

Izvor: 021.rs

Tags
Back to top button