Beogradski aerodrom ispunio plan za ovu godinu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Beogradski aerodrom ispunio plan za ovu godinu

Beogradski aerodrom, kojim putem koncesije upravlja francuski Vansi, imao je rekordni broj putnika tokom novembra i premašio planirani promet za ovu godinu.

Beogradski aerodrom je tokom novembra uslužio preko 439 hiljada putnika što predstavlja povećanje od 3,4 odsto u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu. Istovremeno, ovo je prvi mesec od februara 2020. godine koji je nadmašio učinak iz 2019. godine.

U periodu januar-novembar, aerodrom je uslužio 5,13 miliona putnika, što je za 10 odsto slabije u odnosu  na isti period 2019. godine, ali iznad plana uprave koja je prognozirala dostizanje nivoa od pet miliona putnika u čitavoj godini.

Očekuje se da će dobar promet aerodrom ostvariti i u decembru, sa dve nove linije otvorene prema kineskom gradu Tjenđinu i španskoj Malagi.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je francuski Vansi, do sada uložio u obnovu i izgradnju „Nikole Tesle” 150 miliona evra, od ukupno 732 miliona, kao i da će već na proleće beogradski aerodrom moći da primi 15 miliona putnika, trustruko više nego danas. Samo do kraja ove godine, aerodrom će imati više od šest miliona putnika i biće, po broju putnika, ubedljivo najveći u ovom delu Evrope”, rekao je Vesić.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button