Fondovi kojima se trguje na berzi “oslobađaju” se ruskog zlata – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Fondovi kojima se trguje na berzi “oslobađaju” se ruskog zlata

Zlato vredno 2,2 milijarde dolara odlilo se od jula 2022. sa račune fondova kojima se trguje na berzi (ETF), jer neke banke i menadžeri za upravljanje imovinom nastoje da ulagače oslobode ruskih poluga, prema računici Rojtersa zasnovanoj na javno dostupnim podacima.

ETF-ovi su jedan od najpopularnijih načina ulaganja u zlato. Akcije u ETF-ovima predstavljaju zlatne poluge koje se drže u trezorima i lako se kupuju i prodaju, što investitore oslobađa od teškoća da sami kupuju i čuvaju poluge.

U analizi o investitorima koji izbegavaju rusko zlato, Rojters je istražio spiskove zlatnih poluga u vlasništvu 11 velikih fondova. Jedanaest analiziranih fondova, koji čine dve trećine ukupnog zlata koje drže ETF-ovi širom sveta, posedovali su oko 12. jula zajedno 2.540 tona zlata. Do kraja novembra, taj broj je pao za 10 posto na 2.295 tona, pri čemu je udeo ruskog zlata smanjen u osam fondova.

U pet fondova količina ruskog zlata je pala za više od 40 posto, od kojih su se dva potpuno oslobodila ruskog metala.Nasuprot tome, u tri fonda je udeo ruskog zlata blago porastao.Zlatom u vlasništvu ETF-a upravljaju banke, koje fondovima mogu da daju bilo koje zlato što se tiče zemlje porekla, s tim da ono ispunjava uslove za trgovinu na Londonskoj berzi, uključujući i ruski metal proizveden pre rata u Ukrajini, navodi Rojters.

Fondovi mogu da traže da se prioritet da zlatu određene vrste ili porekla, ali banke obično nisu u obavezi da to čine. Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača ovog plemenitog metala i mnogo zlatnih poluga napravljenih u Rusiji je u zapadnom finansijskom sistemu godinama.

Pojedini investitori sada ne žele imovinu koja je povezana s Rusijom zbog njene invazije na Ukrajinu u februaru.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button