Fed očekivano podigao kamatne stope za 75 baznih poena – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Fed očekivano podigao kamatne stope za 75 baznih poena

Zvaničnici Federalnih rezervi objavili su svoje četvrto uzastopno povećanje kamatne stope od 75 baznih poena i poslali signal da se njihova agresivna kampanja za obuzdavanje inflacije bliži završnoj fazi.

U saopštenju Federalnog odbora za otvoreno tržište navedeno je da će verovatno biti potrebna “stalna povećanja” da bi se stopa inflacije vratila na ciljani nivo od dva odsto. Saopštenje je objavljeno nakon dvodnevnog sastanka zvaničnika Feda.

Navedeno je i da će prilikom određivanja tempa budućih povećanja kamatnih stopa, komitet uzeti u obzir kumulativno zaoštravanje monetarne politike, zaostajanja sa kojima monetarna politika utiče na ekonomsku aktivnost i inflaciju, kao i ekonomska i finansijska kretanja.

Trenutna referentna kamatna stopa iznosi četiri odsto. To je najviši nivo od 2008. godine.

BBA analitičari očekivali povećanje od 75 baznih poena

Analitičari Bloomberg Adrije takođe su predviđali da će Fed podići kamatne stope četvrti put zaredom za 75 baznih poena.

“Očekujemo povećanje 75 baznih bodova, što bi zaokružilo dosadašnje pooštravanje za 375 baznih bodova ove godine”, rekli su ranije danas naši analitičari.

Lošije poslovanje kompanija u SAD, manifestovano kroz slabije finansijske izveštaje za treći kvartal, daju pozitivan signal centralnoj banci u pogledu efektivnosti monetarnih mera, procenili su analitičari Bloomberg Adrije.

Šta je rekao Powell

Predsednik Feda Jerome Powell rekao je da bi kamatne stope mogle dostići vrhunac ranije nego što se mislilo, i da bi zvaničnici mogli da počnu da usporavaju tempo povećanja na sledećem sastanku u decembru.

Obraćajući se novinarima nakon nove odluke Feda, Powell je rekao da podaci koji dolaze sa poslednjeg sastanka sugerišu da će krajnji nivo kamatnih stopa biti viši nego što se ranije očekivalo.

Powell je izjavio da bi bilo prikladno usporiti tempo povećanja u nekom trenutku. “To vreme dolazi i može doći već na sledećem sastanku ili posle toga. Nikakva odluka nije doneta”, rekao je on.

Glavni broker u Momentum securities Nenad Gujaničić izjavio je za Bloomberg Adria TV da će Fed nastaviti da podiže kamatne stope dokle god inflacija ne počne da pada.

“Osnovni cilj Feda je da kontroliše cene, odnosno da obezbedi stabilnost cena. Osnovni parametri koji utiču na to se direktno i indirektno tiču inflacije. Pokazatelj koji Fed najviše sagledava je inflacija”, ukazao je Gujaničić.

Pored toga, dodaje, Fed posmatra i tržište rada, navodeći da prema poslednjim podacima ono dobro stoji i da je stopa nezaposlenosti na nivou koji je bio i pre pandemije. Ističe i da je broj otvorenih pozicija za posao skoro dvostruko viši od broja Amerikanaca koji traži posao. “To govori da je tržište rada u dobroj snazi.”

Gujaničić je istakao da je za Fed trenutno najvažnije da vrati kredibilitet koji je izgubio ne samo u protekloj godini, već od prošle svetske finansijske krize. Bitno je, kaže, da Fed prestane da se “dodvorava tržištu” i da je ovom trenutku njegova neutralnost najvažnija.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button