Zarada rudara bitkoina ponovo raste – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Zarada rudara bitkoina ponovo raste

Industrija rudarenja bitkoina pretrpela je ogromne finansijske turbulencije tokom ove godine jer je dugotrajno medveđe tržište direktno uticalo na njihovu zaradu iskazanu u dolarima.

Međutim, rudari koji su “preživeli” dan s najnižim prihodom u godini, 13. jun, svedočili su povećanju prihoda od rudarenja od 68,63 odsto za mesec dana.

Tokom godine, prihod od rudarenja bitkoina pao je zbog mnoštva činilaca povezanih s raspoloženjem ulagača — podstaknutih napetostima zbog padova tržišta, kolapsa ekosistema i ulaganja koja donose gubitke. Bitkoin ekosistem se oporavio prema brojnim determinantama, uključujući prihod rudara u dolarima, poteškoće na mreži i rasprostranjenosti.

Podaci s portala blockchain.com potvrđuju da su prihodi od rudarenja BTC-a skočili za gotovo 69 odsto u samo jednom mesecu — sa 13,928 miliona dolara 13. jula na 23,488 miliona dolara 12. avgusta. Značajno povećanje ovih prihoda uvjerava da je rudarenje bitcoina održiv posao uprkos visokim operativnim troškovima. Osim toga, niže cijene opreme za rudarenje (GPU) omogućile su rudarima BTC-a da prošire svoju infrastrukturu u nastojanju da rudare poslednja dva miliona BTC.

Uz prihode od rudarenja, stopa razuđenosti bitcoina porasla je više 10 odsto tokom prošlog meseca, povećavajući otpornost mreže na napade dvostrukog trošenja. Međutim, kao rezultat toga, poteškoće na mreži — mera koliko je teško rudariti novi BTC blok — porasle su prvi put od juna.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button