Arsić: Neprimereno je u trenutnoj situaciji sa inflacijom povećavati plate i penzije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Arsić: Neprimereno je u trenutnoj situaciji sa inflacijom povećavati plate i penzije

Najavljeno povećanje plata u javnom sektoru i penzija nije primereno aktuelnoj fiskalnoj poziciji Srbije, niti kretanjima u oblasti inflacije, zbog čega bi trebalo odustati od tog predloga.

Ovako ocenjuje profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i glavni urednik publikacije “Kvartalni monitor” Milojko Arsić.

“Deficit Srbije nije mali, jer postoji čitav niz faktora koji mogu da utiču na njegovo povećanje u narednom periodu, poput rasta kamatnih stopa, troškova za saniranje problema u energetici, rasta BDP-a koji će biti verovatno sporiji ove, a možda i sledeće godine, što sve to utiče na povćanje fiskalnog deficita”, rekao je Arsić novinarima na predstavljanju novog broja “Kvartalnog monitora” koji izdaju Ekonomski fakultet i FREN.

Iako predlog još nije usvojen, a najavljene su i konsultacije Vlade Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom u vezi sa tim, Arsić je ukazao da u trenutnim okolnostima nije dobro da se dodatno povećavaju rashodi za plate i penzije.

“Mislim da bi bilo dobro da se za sada odustane od tog predloga i primeni švajcarska formula, da što više pokuša da se obori inflacija, a eventualno da se, ukoliko bude bilo prostora, da jednokratna pomoć penzionerima”, naveo je Arsić.

On je objasnio da bi, imajući u vidu sadašnji rast plata i inflaciju, moglo da se očekuje da primenom švajcarske formule penzije u narednoj godini porastu za oko 12 odsto.

“Bilo bi mnogo bolje da se u ovakvim oklonostima primeni švajcarska formula i da se onda potrudimo da u narednoj godini rast inflacije bude manji”, rekao je Arsić.

Kako je naveo, na taj način bi moglo i da se obezbedi određeno realno poboljšanje standarda građana.

“Ovako, sa stanovišta suzbijanja inflacije, i sama najava rasta plata i penzija povećava inflaciona očekivanje, jer većina privrednika to percipira kao signal da će inflacija biti relativno visoka u narednoj godini i onda u svojim poslovnim odlukama planiraju povećanje cena, koje će, ako se dogodi, značiti uvećanje agregatne tražnje, a istovremeno će to podstaći zahteve drugih da se povećaju njihova primanja”, rekao je profesor Arsić.

Tags
Back to top button