Pomoć EU malim i srednjim preduzećima u Srbiji 78 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Pomoć EU malim i srednjim preduzećima u Srbiji 78 miliona evra

Evropska unija (EU) je za finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji namenila 78 miliona evra, rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar.

Ona je, na forumu o tome kako pomoći malim i srednjim preduzećima da se izbore sa posledicama pandemije Kovid-19, rekla da je to paket u okviru zajedničkog programiranja sa Vladom Srbije.

Pomoć je, kako je rekla, deo većeg paketa od 93 miliona evra koji je EU stavila na raspolaganje za borbu protiv Kovida-19 i ekonomskih posledica kroz program EU PRO.

„Finansijska podrška je vidljiva kroz finansiranje inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima u soskim krajevima preko programa EU PRO. Vreme pandemije nije promenilo činjenicu da je EU prvi trgovinski partner, investitor i donator u Srbiji“, rekla je Norčič Štamcar.

Dodala je da dalje reforme, i ne samo ekonomske, već i „reforme više političke prirode kao što su pravosuđe i vladavina prava, idu ruku pod ruku“.

„Do danas, Evropska investiciona banka (EIB) je investirala preko 4, 2 milijarde evra u MPS na Zapadnom Balkanu, što je čini jednom od vodećih finansijskih institucija u regionu“, rekao je šef regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci.

Time je, prema njegovim rečima, podržano više od 28.000 preduzeća u regionu Zapadnog Balkana.

„U Srbiji je EIB investirala 2,3 milijarde evra, što je, prema našim procenama, pomoglo da se održi preko 300.000 radnih mesta“, rekao je Bragonci.

Grupacija EIB pomaže, kako je rekao, privredu kroz saradnju sa komercijalnim ili nacionalnim bankama koje nude povoljnije kamate i rokove otplate za MPS.

Dodao je da Evropski investicioni fond pruža kreditne garancije, uglavnom za kapitalne investicione projekte, obrtni kapital, istraživanje, razvoj i inovacije.

MSP Forum održan je u organizaciji In Store portala, uz partnerstvo nedeljnika NIN.

Tags
Back to top button