NALED-ov poziv za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava za male biznise – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

NALED-ov poziv za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava za male biznise

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je danas objavila javni poziv za dodelu prvih milion dolara bespovratnih sredstava malim biznisima, koje u potpunosti finansira kompanija „Filip Moris“ u Srbiji, uz podršku Vlade Srbije.

Program grantova koje sprovodi NALED namenjen je za startap timove, preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća i za sve koji žele da dogitalizuju svoje poslovanje i ulažu u razvoj inovativnih proizvoda i usluga kako bi otvorili nova radna mesta i osvojili nova tržišta.

Prvi godišnji konkurs je organizovan u okviru trogodišnjeg projekta StarTech, vrednog pet miliona dolara, pozivi će biti objavljivani jednom godišnje i za svaki je opredeljeno okvirno milion dolara.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da projekat StarTech doprinosi ostvarivanju ključnih prioriteta Vlade, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnisti i novin tehnologijama.

„Zajedno ćemo raditi na povezivanju fakulteta, naučno-istraživačkih centara i privrede sa ciljem razvoja inovativnih proizvoda i usluga“, izjavio je Ružić.

On je kazao i da su aktivnosti predviđene na ovom projektu prepoznate i uvrštene kao mere u Akcionom planu za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije za period 2021-2027. koje je pripremilo Ministarstvo prosvete.

Kroz prvi stub projekta će putem grantova, u naredne tri godine biti dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i time podržano oko 100 domaćih startapova, dok će drugi stub biti usmeren na unapređenje regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija i promociju inovacija, rečeno je na konferenciji za novinare.

Direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji Filip Moris Ivan Miletić, kazao je da je motiv te kompanije za ovakav korak bio je da pomognu firmama ali i državi da izgradi ekosistem koji će biti privlačan za poslovanje inovativnih kompanija.

„Srbija u kojoj će postojati veliki broj preduzetnika, malih i srednjih firmi koje su usvojile digitalno poslovanje, fokusiraju se na inovativnost, generišu proizvode ili usluge visoke dodate vrednosti i lakše nastupaju na stranim tržištima, biće zemlja sa još jačom i otpornijom ekonomijom“, izjavio je Miletić.

Direktor odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević naveo je da je rok za prijave za podršku u izradi biznis plana 30. april, dok je rok za slanje prijava sa dokumentacijom 4. jun 2020. godine.

„U okviru prvog poziva moći će da konkurišu ta ukupno milion dolara, a visina granta zavisiće od LOT-a za koji apliciraju“, rekao je Vasiljević.

Prema njegovim rečima kroz StarTech projekat predložiće se rešenja za podsticanje digitalne ekonomije u Srbiji, kao i unapređenje njene pozicije na Globalnom indeksu inovacija.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button