Beogradska berza zabeležila najveći pad – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Beogradska berza zabeležila najveći pad

Većina regionalnih berzi u prošloj godini je, i pored pandemije korona virusa, ostvarila rast prosečnog dnevnog prometa, navodi se u analizi investicione kuće InterCapital.

Kako se ističe, najveći međugodišnji rast ostvarila je LJubljanska berza čiji je prosečni dnevni promet porastao za 27 odsto na godišnjem nivou. Kako se objašnjava, ovaj nagli rast može se pre svega objasniti velikim rastom prometa akcijama kompanije Krka, koji je u prošloj godini povećan za 48 odsto u odnosu na isti period prethodne godine (uključujući blok transakcije). Udeo prometa hartijama od vrednosti Krke iznosio je 47 odsto ukupnog prometa akcijama LJubljanske berze, prenosi seebiz.eu.

Na drugo mestu u regionu je berza u Bukureštu, čiji je prosečni dnevni promet u prošloj godini porastao za 24 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je prosečni dnevni promet bugarske berze porastao za 17 procenata na godišnjem nivou.

Zagrebačka berza je zabeležila rast od samo četiri odsto, čime je ostala ispod proseka rasta regioalnih berzi. To se objašnjava nešto višom bazom iz 2019. godine, koja je bila obeležena velikim interesovanjem za akcije Optima Telekoma, kao i informacijama o potencijalnoj prodaji i preuzimanju velike kompanije Kraš. Sa druge strane, jedna od najznačajnijih kompanija na Zagrebačkoj berzi, Atlantic Grupa ostvarila je pad u prometu akcija za 23 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Posebno se ukazuje na činjenicu da je Beogradska berza u prošloj godini ostvarila veliki pad, pa je prosečan dnevni promet u prošloj godini bio samo 170 hiljada evra što predstavlja pad od 88 odsto na godišnjem nivou. To se delimično objašnjava visokom bazom iz 2019. kada je na berzi dominirao otkup akcija Komercijalne banke u vrednosti od više od 200 miliona evra zbog opcija prodaje banke. Ipak, i u poređenju sa 2018. godinom, pad prometa Beogradske berze u prošloj godini bio je 35 odsto, navodi se u istraživanju.

Tags
Back to top button