ECB bi bankama mogla dozvoliti isplatu dividende – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB bi bankama mogla dozvoliti isplatu dividende

Na početku pandemije korone, ECB je zabranila finansijskim institucijama u evrozoni da isplaćuju dividende svojim deoničarima. Time se osigurava stabilnost banaka. Uz predvidljivo ublažavanje situacije, centralni bankari bi mogli ponovo popustiti uslove.

Regulator banaka Evropska centralna banka (ECB) verojatno će ublažiti zamrzavanje dividendi za finansijske institucije nametnute nakon izbijanja korona krize.

U budućnosti će institucijama verovatno biti dopušteno da raspodele do 15 posto njihove kumulativne dobiti 2019/2020 ako uvere regulatore da to sebi mogu priuštiti, rekla su dvojica upućenih.

Bankarska supervizija ECB zatražila je od financijskih institucija u evrozoni da se odreknu raspodele dobiti zbog korona krize.

Evropska centralna banka odgovorna je za nadzor glavnih institucija u evrozoni od jeseni 2014. godine.

Prošle nedelje, britanska centralna banka već je dopustila bankama te zemlje da ponovo dele dividende. Međutim, Engleska banka je takođe postavila ograničenja. Dividende ne bi trebale da prelaze četvrtinu dobiti za 2019. i 2020. godinu.

Zona evra teško pati od posledica drugog talasa pandemije i mera koje su vlade nametnule za suzbijanje stope zaraze. Stručnjaci pretpostavljaju da bi kao rezultat toga neke kompanije – na primer iz uslužnog sektora – mogle doći u poteškoće u otplati i povećati broj loših kredita u bilansima banaka. No, nade da će vakcina uskoro biti dostupno čine ekonomske izglede za naredne godine pozitivnijim.

Za 2022. ECB očekuje ekonomski rast od 4,2 odsto nakon 3,9 odsto za 2021.

Tags
Back to top button