Kako izgraditi lični brend na LinkedIn-u – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Kako izgraditi lični brend na LinkedIn-u

U poslednje vreme dosta razgovaramo o LinkedInu. Ipak, mnogi ga smatraju rigidnom platformom koja najbolje funkcioniše za B2B. S izbijanjem Covid-19 i promenama u načinu na koji ljudi koriste internet, svakim danom je sve više H2H (od čoveka do čoveka).

Brend/kompanija mora izgraditi snažno internet prisustvo. Ali, da bi povećali vidljivost, povećali raspoloženje i svest o robnoj marki i povećali KLT faktor (Know, Like, Trust Factor), kompaniji je potrebna podrška zaposlenih. Ne radeći to glavna je greška koju kompanije čine – ulažu u izgradnju snažnog internet prisustva, dodeljuju osobu da radi na njihovoj poslovnoj stranici na LinkedIn-u, ali zanemaruju potencijal povećanja zaposlenih.

Jeste li znali da samo 3% zaposlenih deli sadržaj kompanije, a oni su odgovorni za 30% angažmana koje kompanija beleži na LinkedInu?

Tri koraka za osiguranje uspeha poslovne stranice FMCG kompanije na LinkedInu:

– Izgradite snažnu stranicu kompanije

– Proverite jesu li profili vašeg zaposlenih ažurirani, optimizovani i odražavaju kulturu i brend vaše kompanije

– Advocacy zaposlenih

Izgradnja snažne stranice kompanije

Stranica kompanije mora vizuelno odražavati vašu robnu marku. Ne samo logotipom na vašoj stranici, već i fotografijom naslovnice i sadržajem. Obavezno ispravno odredite dimenzije slike. Ako ste kompanija s jakim brendovima koje generišu puno uverljivih sadržaja, razmislite o izradi stranice s izlogom za određenog brenda.

Kada pišete opis svoje firme, ispričajte svoju priču. Nemojte samo kopirati odeljak About sa svoje web stranice. U ovom delu razmislite o svojoj publici: kome služite, koja su njihova pitanja i kako im možete pomoći? I ne zaboravite da u ovaj odeljak stavite svoje kontakt podatke.

Kada neko poseti stranicu vaše kompanije, vidi sve zaposlene koji su povezani s vašom kompanijom. Budite sigurni da njihovi profili izgledaju dobro i da su povezani s vašom kompanijom, te odražavaju kulturu kompanije.

Ne delite samo postove kojima tražite nove zaposlene. Stranica vaše kompanije treba biti prepuna uverljivog, korisnog sadržaja i resurs na kojem vaši zaposleni žele da pronađu sadržaj da ga podele.

Proširenje vaše poslovne stranice nastavlja se sa sledećim koracima.

Optimizovani LinkedIn profili za zaposlene

Kada je osoba povezana s vašom kompanijom na LinkedInu, želite da ona pokaže profesionalnost. Trebali biste osigurati da vaši zaposleni imaju ažurirane profile, koristeći prave ključne reči u odeljcima About i Experiences.

Obavezno pripazite da se vaši zaposleni pridruže stranici vaše kompanije. Verovatno do sada znate da su vaši zaposleni vaše najveće bogatstvo – to se takođe odnosi i na LinkedIn.

Advocacy zaposlenih

Jedan od najboljih načina je kreiranje programa zastupanja i strategija. Ono što ovde treba naglasiti je činjenica da su vaši zaposleni vlasnici svojih profila. Stoga se morate pobrinuti da znaju da će im biti korisno da podele sadržaj, izgradiće njihovu profesionalnu reputaciju i uticat će na posao. Preporučujem da kompanije imaju politiku društvenih medija, gde objašnjavaju zaposlenima šta se može učiniti na društvenim medijima, a posebno što ne.

Jednom kada se pobrinete za lične profile koji odražavaju glas vaše kompanije i brendiranje, trebali biste osigurati da zaposleni imaju pristup i informisani su o ažuriranjima kompanije na svim kanalima. Trebali biste postaviti i depozitorijum s medijima (PDF, Word dokumenti, slike, videozapisi, manji dokumenti) koji oni mogu koristiti bilo u optimizaciji profila ili kao sadržaj.

Jedan od načina da osigurate da vaši zaposlenici dele vaš sadržaj jest da ih povremeno informišete šta ste objavili, gde je objavljeno i što želite da podele, možda postavite kampanju e-pošte za to. Ako to ne radite, pokušajte jednom i pogledajte Analytics.

Jedan korak kojeg mnoge kompanije zaborave su e-poruke. Razmislite koliko e-mailova zaposleni dnevno šalju. Obavezno povežite stranicu kompanije LinkedIn s potpisom svakog zaposlenog.

Izvor: LadiesIn

Tags
Back to top button