ECB najavljuje u decembru novi paket pomoći evrozoni zbog korona virusa – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB najavljuje u decembru novi paket pomoći evrozoni zbog korona virusa

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da je zbog drugog talasa globalne pandemije kovid-19 spremna da pruži veću finansijsku pomoć i podršku ekonomiji, prenosi Anadolija. ECB je navela da bi u decembru mogao biti objavljen novi paket pomoći koji bi se uglavnom sastojao od kupovine obveznica.

U oktobarskom izveštaju sa sastanka ECB o monetarnoj politici istaknuto je da ne mogu ostati ravnodušni prema drugom talasu korona virusa, kao i da će izdvojiti više sredstava za podršku ekonomiji.

U izveštaju se navodi da su članovi Veća ECB posebno zabrinuti zbog recesije koja bi mogla da nanese trajnu štetu ekonomijama članica evrozone.

“Postoje jasni rizici u pogledu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u poslednjem kvartalu 2020. godine”, navodi se.

Dodaje se da bi u decembru mogao biti objavljen novi paket pomoći koji bi se uglavnom sastojao od kupovine obveznica, te se naglašava da je Upravno veće ECB “spremno da deluje kad god bude potrebno”.

U izveštaju piše i da članovi Upravnog veća dele mišljenje da mere monetarne politike ECB pružaju snažnu monetarnu poziciju.

“Međutim, važno je imati u vidu da bi pandemija mogla ostaviti duže i trajnije posledice na potražnju i ponudu kao i da bi moglo doći do pada mogućeg rasta”, naveli su iz ECB i dodali da se dalje smanjenje zapošljavanja očekuje posebno u uslužnom sektoru.

ECB je u junu povećao program za vanredne kupovine tokom pandemije (PEPP) za 600 milijardi evra na ukupno 1,35 bilona evra u nastojanju da pomogne ekonomijama da prebrode finansijsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Predsednica ECB Kristin Lagard nedavno je izjavila da su paketi podrške dokazali svoju efikasnost u trenutnom okruženju pandemije, dajući naznake kako bi mogao izgledati još jedan stimulativni paket za spas ekonomija evrozone.

Naglasila je da se paketi podrške ECB mogu “dinamički prilagoditi” uslovima i ostati ključni alati za jačanje i stabilizaciju monetarne politike.

U međuvremenu, ekonomisti veruju da nije isključena mogućnost posebne finansijske injekcije pre decembra, dodajući kako je ipak malo verovatno da će se to zaista i dogoditi.

Izvor: N1

Tags
Back to top button