Beogradska berza: Promet akcija kolabirao, indeksi se oporavili – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Beogradska berza: Promet akcija kolabirao, indeksi se oporavili

Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi juče je snažno klonulo, pri čemu je realizacija na MTP tržištu nadmašila Open market, što nije uobičajeno, dok su se indeksi delimično oporavili.
Ukupan promet na trgovanju iznosio je oko 229,4 miliona dinara (1,95 miliona evra), od čega najveći deo otpada na trgovanje državnim dužničkim hartijama.

Indeks BELEX15 je ojačao za 0,2 posto, na 714,65 poena, a BELEXlajn se popeo za 0,1 procenat, na 1.526,50 poena.

Oštar pad investicione aktivnosti najbolje ilustruje podatak da je najveći promet od kompanija na Open marketu dostigao jedva iznos od 0,3 miliona dinara, a ostvarila ga je akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova Meser Tehnogasa po nepromenjenoj ceni od 14.000 dinara.

Trgovanje drugim kompanijama je drastično podbacilo.

S druge strane, odlične sedmocifrene učinke su imale dve firme na MTP tržištu.

Beogradsko preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge, Partenon M.A.M. Sistem, zabeležilo je promet od 4,4 miliona dinara, ali uz pad cene od 17,4 posto, na 1.342 dinara, dok je društvo Poljoprivredna proizvodnja Miletić, iz Srpskog Miletića, istrgovano za 3,4 miliona dinara po ceni od 4.001 dinar, zanemarljivo većoj nego na prethodnom trgovanju.

Aktivnost stranih investitora na tržištu akcija je bila minimalna.

Dinarska državna obveznica serije RSO16142, koja dospeva na naplatu u julu 2023.godine, zabeležila je promet od približno 221 milion dinara.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button