Osnivač Zoom-a u jednom danu postao bogatiji za 800 miliona dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Osnivač Zoom-a u jednom danu postao bogatiji za 800 miliona dolara

Vrednost deonica Zoom Video Communications Inc. kompanije na Nasdak berzi je u petak, 29. maja, porasla 9,7 odsto. Tržišna kapitalizacija kompanije prvi put je premašila 50 milijardi dolara.

Blumberg napominje da je potražnja za uslugama videokonferencija porasla 160 procenata u poslednjih nekoliko meseci. Još početkom godine vrednost Zoom-a nije prelazila 20 milijardi dolara.

Agencija ističe da je sada IT kompanija vrednija od američkog proizvođača traktora Deere & Co i farmaceutskog giganta Biogen Inc. – zajedno. Istovremeno, tržišna kapitalizacija Zoom-a je 55 puta veća od očekivanih godišnjih prihoda, iako je za IT kompanije iz S&P 500 indeksa taj broj u proseku na sedmom mestu.

Bogatstvo Erica Yuana, osnivača i izvršnog direktora kompanije Zoom, poraslo je više od 800 miliona dolara samo u petak, dostigavši 9,3 milijarde dolara.

U samo nekoliko meseci Zoom je zabeležio 20 puta više korisnika.

Prema analitičarima, snažan skok na berzi posledica je pozitivnih očekivanja ulagača, koji računaju na dugoročno povećanje dobiti IT kompanija u slučaju pandemije korona virusa.

Usluga video konferencije Zoom postala je izuzetno popularna u proleće ove godine, kada su mnogi širom sveta bili prisiljeni da se presele na posao od kuće.

Tags
Back to top button