EIB mobiliše 40 milijardi evra za suzbijanje uticaja epidemije virusa korona – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

EIB mobiliše 40 milijardi evra za suzbijanje uticaja epidemije virusa korona

Evropska investiciona banka (EIB) ubrzano mobilizuje 40 milijardi evra za borbu protiv krize uzrokovane korona virusom te poziva EU članice na formiranje dodatnih garancija za mala i srednja te srednje kapitalizovana preduzeća za finansijsku podršku od EIB Grupe i nacionalnih razvojnih banaka.

Ubrzano širenje virusa pritiska javno zdravstvo i ekonomiju, pa je EIB Grupa predložila mere koje bi trebalo da budu preduzete u saradnji sa Evropskom komisijom i nacionalnim partnerima kao podrška evropskim kompanijama, zdravstvenom sektoru za podizanje vanredne infrastrukture i razvoj vakcina i lekova, te uopšteno za pomoć ekonomiji, stoji u saopštenju EIB-a, kreditne institucije EU-a u direktnom vlasništvu država članica.

Predsednik EIB-a Werner Hoyer ističe da pandemija korona virusa ima poražavajući ekonomski uticaj, koji se već pokazuje.

“Treba nam snažan evropski odgovor i to odmah”, poručio je Hoyer, ističući da će EIB pomoći u ovoj krizi kao i u svim teškim trenucima u kojima se Evropa do sada našla.

“Odmah ćemo se koncentrisati na pomoć malim, srednjim i srednje kapitalizovanim firmama. Njima je posebno potrebna pomoć i to brzo. U partnerstvu sa državama članicama, Evropskom komisijom i drugim finansijskim partnerima, uključujući većinu nacionalnih razvojnih banaka, želimo da razvijemo značajan finansijski paket koji odmah može zaživeti”, bez pribegavanja novom zakonodavstvu, kaže Hoyer.

EIB Grupa je tako predložila plan za mobilizaciju do 40 milijardi evra, za kredite i ostale mere za ublažavanje nelikvidnosti i nedostatka obrtnog kapitala za mala i srednja preduzeća.

Predloženi finansijski paket se tako temelji na namenskim garancijskim programima bankama temeljem postojećih programa s brzom primenom uz mobilizaciju do 20 milijardi evra, zatim na linijama za podsticanje likvidnosti banaka kako bi se osigurala dodatna potpora za obrtna sredstva za mala i srednje kapitalizovana preduzeća u iznosu od 10 milijardi evra, te namenski programi kupovine hartija od vrednosti osiguranih imovinom kako bi se bankama omogućio prenos rizika na portfolio kredita za mala i srednja preduzeća, čime bi se mobilizovalo dodatnih 10 milijardi evra potpore.

Tags
Back to top button