Erste Banka uvela opciju instant plaćanja putem IPS QR koda – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOVACIJEMobilna placanjaSLIDERSVE VESTI

Erste Banka uvela opciju instant plaćanja putem IPS QR koda

Erste Banka omogućila je svojim klijentima da u okviru mBanking aplikacije mobilnog bankarstva koriste savremenu opciju instant plaćanja putem IPS QR koda.

Plaćanja su moguća prilikom onlajn kupovine, na domaćim veb sajtovima koji omogućavaju plaćanje IPS QR kodom, kao i na prodajnim mestima u Republici Srbiji sa POS terminalima koji imaju opciju prikazivanja IPS QR koda ili uređaje za skeniranje IPS QR koda.

„Plaćanje se obavlja veoma jednostavno i brzo, skeniranjem ili pokazivanjem IPS QR koda. Klijenti ovu opciju mogu da koriste odmah po preuzimanju nove verzije mBanking aplikacije, koja je od ove nedelje dostupna u Google PlayStore-u i iOS AppStore-u. Preuzimanje je besplatno, a transakcije se realizuju bez naknade“, naglasio je Borislav Skandarski, šef Odeljenja za upravljanje digitalnim kanalima u Erste Banci.

On je dodao da je Erste Banka među prvima na tržištu ovu funkcionalnost omogućila klijentima:„Očekujemo da opcija plaćanja IPS QR kodom dalje doprinese trendu porasta korišćenja mobilnog bankarstva u našoj banci, ali i u Srbiji uopšte. Broj korisnika našeg mBanking-a kontinuirano se povećava, pa je u 2019. porastao za čak 70 odsto u odnosu na 2018. godinu“.

Za sada, klijenti instant plaćanja NBS IPS QR kodom mogu izvršiti na svim prodajnim mestima Mercator-S trgovačkog lanca, odnosno u Mercator, Idea i Roda megamarketima. Na prodajnom mestu, kase su označene „IPS” logotipom, odnosno oznakama „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“, kako bi korisnici već pri prilasku naplatnom mestu znali koju od ovih funkcija treba da odaberu u okviru mBanking aplikacije.

U aktuelnoj situaciji nastaloj usled pojave korona virusa, opcije koje nudi elektronsko bankarstvo, plaćanje QR kodom, korišćenje platnih kartica i beskontaktnih plaćanja za svakodnevne transakcije predstavljaju bezbedniji izbor po zdravlje građana.

Upotrebom opcije „IPS skeniraj“ moguće je i plaćanje svih mesečnih računa na kojima se nalazi IPS QR kod po standardu NBS za instant plaćanja. Ovaj vid plaćanja za svoje račune omogućavaju Telekom Srbija, Telenor Srbija, Elektroprivreda Srbije, JKP Informatika Novi Sad, JKP Infostan Beograd, JKP Gradska toplana Niš i Poreska uprava Republike Srbije, a očekuje se da će u narednom periodu biti dostupan i kod drugih izdavaoca mesečnih računa.

Približno 300 hiljada klijenata Erste Banke koristi internet i mobilno bankarstvo, a broj aktivnih korisnika mBanking-a premašio je broj onih koji redovno koriste NetBanking.

Tags
Back to top button