Digitalna banka Revolut utrostručila svoju vrednost na 5,5 milijardi dolara – Bankar.rs
BANKEFinTechINOVACIJESVE VESTI

Digitalna banka Revolut utrostručila svoju vrednost na 5,5 milijardi dolara

Britanska startap kompanija Revolut prikupila je 500 miliona dolara u novom krugu finansiranja i uvećala svoju vrednost na 5,5 milijardi dolara.

Investicioni krug vodila je kompanija TCV sa sedištem u Silicijumskoj dolini – rani investitor u kompanije poput Fejsbuka i Netfliksa – a takođe je privukla podršku postojećih investitora Ribbit Capital, DST Global, Lakestar i GP Bullhound.

To znači da je procena Revoluta trostruko porasla u odnosu na to kada su ga investitori poslednji put procenili na 1,7 milijardi USD u aprilu 2018, piše CNBC.

Prema podacima firme za analizu rizičnog kapitala CB Insights, Revolut je sada povezan sa startap kompanijom Klarna za plaćanje putem e-trgovine kao najvrednijim fintech startapom u Evropi.

Osnovan 2015. godine, Revolut je u početku stekao popularnost puštajući korisnike da troše novac u inostranstvu bez plaćanja naknada. Sada je jedan od talasa novih banaka sa izazovima zasnovanim na mobilnim aplikacijama koje nude bankarske usluge bez skupih mreža fizičkih filijala. Njeni konkurenti su britanske kompanije Monzo i Starling, kao i nemački rival N26, koji je nedavno saopštio da će napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo zbog Bregzita.

Tokom godina, Revolut je svojoj aplikaciji dodao nove funkcije, uključujući kriptovalute i trgovanje akcijama, a u novije vreme i uštede proizvoda. Sada ima korisničku bazu od preko 10 miliona korisnika, a rast klijenata porastao je preko 150% u 2019. Takođe je osigurao evropsku bankarsku dozvolu od litvanske centralne banke krajem 2018. godine, za koju je rekao da će pomoći da ponudi više usluga poput kredita. Revolut takođe želi da dobije licencu za bankarstvo u Velikoj Britaniji.

Tags
Back to top button