Intuit kupuje Credit Karmu za 7 milijardi dolara – Bankar.rs
FinTechINOVACIJEKOMPANIJESVE VESTI

Intuit kupuje Credit Karmu za 7 milijardi dolara

Kompanija Intuit kupiće firmu Credit Karma za približno 7,1 milijardi dolara u gotovini i deonicama.

Intuit je proizvođač softvera za pripremu poreza TurboTax, računovodstvenog softvera za male firme QuickBooks i platforme za upravljanje ličnim finansijama Mint. Kupovinom Credit Karme, Intuit ulazi dublje u svet tehnologije potrošačkih finansija.

Credit Karma, osnovana 2007., omogućava besplatan nadzor kreditnog stanja i učinka za potrošače. Kompanija zarađuje novac tako što preporučuje finansijske proizvode, poput kreditnih kartica i zajmova, a na temelju finansijskih podataka potrošača. Firma dobija proviziju od svake prodaje.

Credit Karma je tokom kalendarske 2019. godine zaradila gotovo milijardu dolara nerevidiranog prihoda, što je više za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Nakon akvizicije, Intuit je rekao da planira koristiti imovinu Credit Karme za stvaranje digitalnog personalizovanog pomoćnika za finansije. Platforma će korisnicima pružati pristup njihovim ličnim finansijskim podacima poput prihoda i kreditne istorije, kao i informacije o finansijskim proizvodima i druge savete.

“Mnogo je inovacija i ulaganja u FinTech (finansijske tehnologije), ali ne vidimo da iko sprovodi personalizovanu finansijsku pomoć potrošačima da preuzmu kontrolu nad svojim finansijskim životom”, izjavio je izvršni direktor Intuita, Sasan Godarzi, prenosi portal Biznis Info.

“Objedinićemo potrošače i finansijske institucije na inovativan način koji će smanjiti troškove za sve koji su uključeni i izjednačiti uslove za potrošače bez obzira na njihov ekonomski status. Verujemo da možemo transformisati industriju ličnih finansija i ojačati ekonomiju”, kazao je Godarzi.

Očekuje se da će se preuzimanje završiti u drugoj polovini 2020. godine, zavisno o regulatornim odobrenjima.

S obzirom da se sve više finansijskih transakcija dešava digitalno, pristup finansijskim podacima potrošača vrlo je važan. Prošlog meseca Visa je kupila FinTech startup koji obrađuje finansijske podatke o potrošačima, Plaid, za 5,3 milijardi dolara.

Tags
Back to top button