Neto profit HSBC-a u 2019. godini opao za 53 odsto – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Neto profit HSBC-a u 2019. godini opao za 53 odsto

Najveća evropska banka izvestila je da je njen neto profit opao za 53% u 2019. godini na šest milijardi dolara.

Londonski HSBC, čija je zarada uglavnom iz Azije, saopštio je u utorak da planira da oživi američko i evropsko poslovanje i proširi 100 milijardi dolara imovine radi poboljšanja svoje profitabilnosti.

Banka je saopštila da je epidemija virusa koja je započela u Kini izazvala „značajan poremećaj“ za njeno osoblje, dobavljače i kupce, posebno na kineskom kopnu i u Hong Kongu.

„U zavisnosti od toga kako se situacija razvija, postoji potencijal da bilo koje ekonomsko usporavanje utiče na naše očekivane kreditne gubitke u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini“, kaže se u izjavi banke. „Dugoročno gledano, moguće je i da primetimo smanjenje prihoda od nižeg obima zajma i transakcija, te daljnje kreditne gubitke koji proizlaze iz poremećaja u lancima snabdevanja kupaca. Mi i dalje pažljivo pratimo situaciju “, rečeno je u izjavi.

Prihodi HSBC-a porasli su za 5,9% u 2019. godini na 55,4 milijarde dolara.

Oštar pad dobiti u 2019. godini odražavao je sporiju ekonomsku aktivnost, ali i otpis 7,3 milijarde dolara za odelenja Globalnog bankarstva i tržišta i komercijalnog bankarstva HSBC-a u Evropi. Dobit od prenosa poreza smanjen je za 33%, na 13,3 milijarde dolara. HSBC je u 2018. izvestio o 12,6 milijardi američkih dolara neto dobiti.

HSBC je rekao da su višemjesečni protesti u Hong Kongu uticali i na lokalnu ekonomiju i uzrokovali poremećaje u poslovanju banke.

Banka je provela korporativni remont osmišljen da poveća profitabilnost fokusirajući se na tržišta visokog rasta u Aziji, istovremeno otpuštajući preduzeća i radnike u drugim zemljama.

„Naši neposredni ciljevi će povećati prinose, stvoriti kapacitet za ulaganje u budućnost i izgraditi platformu za održivi rast“, ​​izjavio je u izjavi direktor banke banke Noel Kuin.

Banka je saopštila da će smanjiti prodaju i trgovanje i istraživanje kapitala u Evropi i preusmeriti resurse u Aziju. U SAD, HSBC planira da razvije svoje korporativno bankarsko poslovanje sa međunarodnim klijentima.

Očekuje se da će restrukturiranje koštati šest milijardi dolara, uz još 1,2 milijarde dolara za prodaju imovine, uglavnom u 2020. i 2021. godini, saopštila je banka.

Tags
Back to top button