Suosnivač Revoluta novi ruski tehnološki milijarder – Bankar.rs
FinTechINOVACIJEKOMPANIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Suosnivač Revoluta novi ruski tehnološki milijarder

Osnivač i izvršni direktor fintech firme Revolut Nikolaj Peresterski postao je najnoviji ruski tehnološki milijarder.

Bogatstvo rođenog Rusa povećalo se na 1,65 milijardi dolara nakon nedavnog kruga finansiranja od 500 miliona dolara.

Osnovan od strane Peresterskog i ukrajinskog državljanina Vlada Jatsenka 2015. godine, Revolut sa sedištem u Londonu pruža internet bankarsku uslugu koja se posebno fokusira na jeftino pružanje multivalutnih usluga. Kompanija je upravo dovršila još jedan krug finansiranja i prikupila 500 miliona dolara kako bi finansirala dalje  širenje, čime je ukupna vrednost procenjena na 6 milijardi dolara.

Smatra se da Peresterski poseduje 30% kompanije, prema dva Forbsova izvora, te se njegovo lično bogatstvo procenjuje na 1,65 milijardi dolara. Revolut je odbio da komentariše dogovor o kojem je prvi izvestio Dejli Telegraf.

Pružajući usluge u većem delu Evrope, Revolut uskoro planira ući na tržišta Rusije, SAD-a, Japana i drugih zemalja u kojima još nije prisutan.

PitchBook tvrdi da je glavni ulagač u najnovije prikupljanje sredstava bio Technology Crossover Ventures, koji je doprineo sa 150 miliona dolara, a ranije je uložio više od 13 milijardi dolara u tehnološke kompanije poput Airbnb i Spotify, prenosi Indikator.ba.

Ričard Dejvis rekao je za FT da će prikupljenih 500 miliona dolara omogućiti startapu da “udvostruči iznos rasta”. Krajem septembra kompanija je najavila partnerstvo sa kompanijom Visa za pokretanje operacija u 24 nove zemlje.

Tags
Back to top button