RS: Banke sumnjaju na „pranje“ četiri miliona KM – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

RS: Banke sumnjaju na „pranje“ četiri miliona KM

Banke u Republici Srpskoj prijavile su Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH 15 sumnjivih transakcija na pranje novca u ukupnom iznosu od 3,9 miliona KM.

Prijave banaka se odnose na period od početka ove godine pa do kraja septembra, a podatke o prijavama prikuplja i Agencija za bankarstvo Republike Srpske koja kontroliše usklađenost rada banaka i mikrokreditnih organizacija (MKO) sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Na osnovu mesečnih izveštaja koje banke dostavljaju Agenciji o gotovinskim, povezanim gotovinskim i sumnjivim transakcijama, kao i kontrolama na licu mesta, utvrđeno je da su banke za devet meseci prijavile ukupno 81.025 gotovinskih transakcija u vrednosti od 3,2 milijarde KM.

Banke nisu imale prijavljenih transakcija posle roka od tri dana, odnosno ažurno su postupale u postupku praćenja gotovinskih transakcija.

Ukupna vrednost prijavljenih gotovinskih i povezanih gotovinskih transakcija povećana je za 9,41 odsto.

Banke su od početka godine pa do kraja septembra Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH prijavile ukupno 15 sumnjivih transakcija na pranje novca u ukupnom iznosu od 3,9 miliona KM, dok nije bilo sumnjivih transakcija na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Takođe, banke su u istom periodu prijavile 11 klijenata sumnjivih na pranje novca, odnosno zbog sumnji da se radi o fiktivnom preduzeću, plaćanju prema OFF shore destinaciji, prevari putem posterminala, poslovanju virtuelnim valutama…

Vidljivo je da je smanjen broj prijavljenih sumnjivih transakcija u odnosu na isti period prošle godine i to za 62,5 odsto.

U Agenciji za bankarstvo su rekli da bi banke u idućem periodu „trebale dodatno unaprediti indikatore i metode za prepoznavanje sumnjivih transakcija i sumnjivih aktivnosti klijenata“.

„U prvih devet meseci 2019. godine mikrokreditne organizacije nisu imale prijavljenih gotovinskih transakcija, sumnjivih transakcija, niti prijavljenih klijenata sumnjivih na pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti“, naveli su u Agenciji.

Dodali su da su banke i MKO izveštavanje o transakcijama obavljale shodno zakonskoj regulativi.

„Na osnovu izvršenih kontrola, izveštaja koji se dostavljaju Agenciji, te stanja banaka i MKO, može se zaključiti da su iste u velikoj meri usklađene sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Upravljanje rizicima, koji se u poslovanju mogu pojaviti kao posledica pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (operativni rizik, rizik reputacije, rizik koncentracije, pravni rizik) je na zadovoljavajućem nivou“, navode u Agenciji.

Za utvrđene nepravilnosti u primeni zakona i podzakonskih propisa Agencija je bankama i MKO izdala naloge sa rokovima za otklanjanje nedostataka u poslovanju.

Primer nepravilnosti je da se kod dve novoosnovane MKO još uvek u potpunosti ne primenjuju minimalni standardi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Izvor: Capital / Svjetlana Šurlan

Tags
Back to top button