Da li je država bliža odluci da proda ili da u svom vlasništvu zadrži Komercijalnu banku? – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Da li je država bliža odluci da proda ili da u svom vlasništvu zadrži Komercijalnu banku?

Ako je suditi po onome što se događa s akcijom Komercijalne banke na Beogradskoj berzi, teško je reći da je država bliže oduci da proda ovu najveću državnu banku u Srbiji nego odluci da je zadrži u svom vlasništvu.

Od momenta kada su u Ministarstvo finansija pristigle tri ponude, među kojima prema nezvaničnim informacijama najviša iznosi 395 miliona evra, broj investitora koji žele da pobegnu iz deonica Komercijane banke svakodnevno je rastao, dok je broj onih koji žele da ih kupi bio sve manje vidljiv.

“Samo dan posle, nakon što je postalo jasno da su u Nemanjinu 11 pristigle tri ponude za kupovinu Komercijalne banke, na Beogradskoj berzi je među investitorima bila više nego prisutna berzanska nervoza. U prvom satu trgovanja cena akcije je pala za šest odsto. Drugog dana, u jutarnjim satima, cena se dodatno spustila za 1,3 odsto, da bi u petak trgovanje bilo okončano sa minusom od 4,4 procenta”, kaže za “Blic Biznis”, jedan od učesnika na domaćem tržištu kapitala, dodajući da je akcija Komercijalne banke povremeno beležila i skoskove, ali da je cela slika koja se odiglavala prethodnih dana na berzi samo prikaz nezvoze akcionara usled neizvesnosti.

Praktično, akcijom Komercijalne banke koja je pre samo mesec dana vredela 3.300 dinara, u petak se trgovalo po ceni od 2.950 dinara.

U jednom momentu, u jutarnjim satima, cena je pala za više od 10 odsto. To se, inače, dogodilo u trenutku kada se u javnosti pojavila nezvanična informacija da najveća ponuda za kupovinu Komercijalne banke, koju je dostavila AIK banka, iznosi 395 miliona evra. To je, inače, 55 miliona evra manje od najveće cene koja je postignuta prilikom dostavljanja neobavezujućih ponuda. A, najveću neobavezujuću ponudu od 450 miliona evra, prema nezvaničnim informacijama dostavila je NLB banka.

Takođe, 395 miliona evra je iznos koji Komercijalna banka može da zaradi za pet godina, sudeći po tome da će ova najveća državna banka 2019. godinu završiti sa profitom od 74 miliona evra.

Branislav Jorgić, vlasnik istoimene brokerske kuće i dugogodišnji učesnik na srpskom tržištu kapitala, kaže da postoji određeno razočaranje javnosti u pravcu “hoće li uopšte doći do prodaje Komercijalne banke”.

“A, posledica toga je upravo pad cene akcija na Beogradskoj berzi. U trenutku objavljivanja tendera i pristizanja neobavezujućih ponuda, cena akcije je rasla, a kao rezultat očekivanja da će doći do prodaje Komercijalne banke. Ipak nakon toga, odnosno nakon prijema obavezujućih ponuda, desilo se nešto što, kako pretpostavljam, ukazuje na to da se ne očekuje pozitivan rasplet tendera”, ocenio je Jorgić za “Blic Biznis”.

Na pitanje da li se invesitori sada značajnije povlače iz Komercijalne banke, naš sagovornik kaže da trenutna dešavanja ne bi objasnio “baš tim rečima”.

“Investitori jednostavno ne kupuju akcije, a u prilog tome ide i saopštenje guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković da se država možda i neće odlučiti na prodaju. Upravo nakon te izjave došlo je do zastoja u kupovini akcija na Beogradskoj berzi i kao posledica toga imamo pad cene”, objašnjava Jorgić.

Podsetimo, obavezujuće ponude za kupovinu Komercijalne banke otvorene su u prethodni ponedeljak u Ministarstvu finansija, a kako je “Blic Biznis” prvi objavio, za kupovinu najveće državne banke u Srbiji pristigle su tri validne ponude – Rajfajzen banke, AIK banke i NLB banke.

Američki fond Riplud Advajzers, koji je bio u trci Komercijalnu banku nije dostavio obavezujuću ponudu.

Tags
Back to top button