NALED: U Srbiji osam miliona bankovnih kartica, polovina neaktivna – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

NALED: U Srbiji osam miliona bankovnih kartica, polovina neaktivna

U Srbiji trenutno ima 6,1 milion korisnika kartica, a poseduju nešto više od osam miliona kartica, ali je svaka druga neaktivna, saopštio je NALED.

Član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović rekao je na predstavljanju nove kampanje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja” da broj POS terminala (za bezgotovinsko plaćanje) poslednjih godina varira između 71.000 i 88.000.

Iako je trend u 2018. uzlazan, i dalje imamo gotovo dva i po puta manje POS terminala na milion stanovnika u odnosu na prosek EU, kazao je Spasović.

Naveo je da je u istraživanju NALED-a 58 odsto građana istaklo da ne koristi karticu, a gotovo trećina da redovno plaća bezgotovinski.

Ako bismo pokušali da napravimo profil prosečnog korisnika kartice, to bi bila ženska osoba između 30 i 44 godine, višeg stepena obrazovanja, s prihodima iznad 30.000 dinara i koja dolazi iz urbanijih sredina, pre svega Beograda, naveo je Spasović.

Od onih koji koriste karticu, dodaje, njih 70 odsto kažu da to čine jer im je lakše od upotrebe keša, dok su na drugoj strani oni koji nemaju račun u banci, među kojima su najčešće mladi, ili se plaše da bezgotovinsko plaćanje nije bezbedno, kako smatra 60 odsto starijih građana.

Zato je, ističe, neophodno raditi na edukaciji i promociji, razbijanju straha od novih tehnologija i mogućeg ugrožavanja privatnosti, kao i na finansijskoj inkluziji stanovništva.

Objasnio je da je podsticanje bezgotovinskog plaćanja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, a da bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost.

Dodao je da država tako dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi.

Spasović kaže da bi država trebalo da ima najveću ulogu u promociji smanjenja upotrebe gotovine tako što će omogućiti elektronsko plaćanje taksi za usluge koje pruža građanima i privredi.

Kampanja koju pokrećemo je veliki korak u tom pravcu, rekao je Spasović povodom kampanje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja”, koju je pokrenula Vladina Kancelarija za IT i elektronsku upravu zajedno s NALED-om.

Pozvao je kolege gradonačelnike i predsednike opština da se uključe i podrže aktivnosti države u suzbijanju sive ekonomije, te naveo da će, uz priliku da učestvuju u takmičenju i osvoje vredne nagrade, zauzvrat dobiti besplatnu instalaciju i obuku za korišćenje POS terminala i do dvostruko niže troškove provizije za plaćanje javnih usluga karticama.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button