Najbolja banka u Srbiji na 15. mestu na listi 100 najvećih banaka jugoistočne Evrope – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Najbolja banka u Srbiji na 15. mestu na listi 100 najvećih banaka jugoistočne Evrope

Magazin SeeNews prezentovao je godišnji izveštaj najvećih banaka jugoistočne Evrope, među kojima su se našle i banke iz Srbije.

Kako pokazuje izveštaj, ukupna neto dobit 100 najvećih zajmodavaca po imovini u regiji porasla je na 4,354 milijarde evra u 2018. godini, što je povećanje od 24% u odnosu na ukupnu neto dobit banaka iz prošlogodišnjeg rangiranja.

Od banaka koje posluju na teritoriji Srbije na listi se nalazi 16 banaka a najbolje rangirana je Banca Intesa AD (15 mesto), a tu su i Unicredit Bank Srbija AD, Komercijalna Banka AD, Societe Generale Bank Srbija AD, Raiffeisen Banka AD, Banka Postanska Stedionica AD, AIK Banka AD, Erste Bank AD, Eurobank AD, Vojvodjanska Banka AD, Sberbank Srbija AD, ProCredit Bank AD, Addiko Bank AD Beograd, Credit Agricole Banka Srbija AD, OTP Banka Srbija AD i Direktna Banka AD.

Najveća banka iz Srbije je Banca Intesa, dok je hrvatska Zagrebačka banka na poziciji broj 2 u jugoistočnoj Evropi, bosanska UniCredit Bank d.d. Mostar se nalazi na 27 poziciji, dok se slovenačka Nova Ljubljanska Banka d.d. nalazi na 7 mestu. Najbolji rezultat iz Severne Makedonije zauzela je Komercijalna Banka AD koja se nalazi na 40 mestu, dok je na Kosovu najbolja banka Raiffeisen Bank Kosovo Sh. a koja zauzima 71 poziciju.

Sa imovinom od 15,9 milijardi evra na kraju 2018. godine, što je 25% više u odnosu na prethodnu godinu, rumunska Banca Transilvania zamenila je Bancu Comerciala Romana kao najveću banku u regiji nakon što je kupila Bancpost, poslovnicu grčke Eurobank.

Banke u jugoistočnoj Europi ostvarile su solidne rezultate u 2018. godini, delujući u poboljšanom ekonomskom okruženju usled visoke likvidnosti i bez velikih vanjskih ili unutrašnjih šokova. Širenje kreditnih portfelja u kombinaciji sa smanjenjem loših kredita i rezervacija, uticali su na rast neto dobiti koja je uprkos niskim kamatnim stopama zabeležila istorijski rekordan nivo, komentarisali su autori publikacije.

Istovremeno, ukupna imovina najvećih banaka u regiji samo je neznatno porasla. Ukupna imovina 100 najvećih banaka u 2018. godini iznosila je 279 milijardi evra, što je za samo 1,45% više u poređenju s 275 milijardi eura najvećih banaka u regiji godinu dana ranije.

Pet najvećih banaka u jugoistočnoj Europi držalo je četvrtinu ukupne aktive 100 najvećih zajmodavaca u regiji krajem 2018. godine, najviše zahvaljujući konsolidacij sektora, pre svega povlačenja grčkih zajmodavaca i francuske bankarske grupacije Societe Generale.

Kompletan izvještaj možete pogledati OVDE.

Tags
Back to top button