Srpske kompanije se i dalje najviše finansiraju pozajmljenim sredstvima – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srpske kompanije se i dalje najviše finansiraju pozajmljenim sredstvima

Srpska privreda je prošlu godinu završila sa dobitkom od 499,7 milijardi dinara, ali su joj lane finansijske aktivnosti donele gubitak od 52,3 milijarde dinara.

Privredna društva su nastavila da se zadužuju, pa su tokom 2018. na kamate potrošila 76,5 milijardi dinara.

Kreditirali su se i odlaganjem plaćanja svojih dobavljača, pokazuje nedavno objavljen izveštaj o poslovanju privrede Agencije za privredne registre.

Srpske kompanije i dalje se najviše finansiraju pozajmljenim sredstvima. Ukupan dug, međutim, rastao je sporije od kapitala – 3,6 odsto naspram 5,9 odsto, pišu “Večernje novosti”.

“Privredna društva su se zadužila u ukupnom iznosu od 9.190 milijardi dinara, dok je njihov kapital vredeo 7.244 milijarde dinara”, stoji u izveštaju.

Budući da su sopstveni izvori finansiranja porasli za deset odsto, racio sopstvenog kapitala je povećan, a stepen ukupne zaduženosti je opao.

Preduzeća nisu menjala ni izbor pozajmica. Baš kao i ranijih godina, najveći deo čini kratkoročno pribavljeni kapital. Kratkoročne obaveze su dostigle iznos od 6.314 milijardi dinara. Dugoročne obaveze su finasirale iznos od 2.685 milijardi dinara. Kratkoročni krediti su rasli po stopi od 6,7 odsto, dok su dugoročni tek neznatno povećani – 0,9 odsto.

Finansijski izveštaji otkrivaju, u delu kratkoročnog finansiranja, kao i prethodnih godina, da su u najvećem obimu zastupljene obaveze iz poslovanja, pišu Novosti.

Poslovna imovina privrednih društava je na kraju 2018. godine iznosila 14.964 milijardi dinara i veća je za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći deo poslovne imovine čine dugoročno investirana sredstva, pa stalna imovina čini 59,2 odsto.

Tags
Back to top button