Otvoren 86. Međunarodni sajam poljoprivrede – Bankar.rs
SVE VESTI

Otvoren 86. Međunarodni sajam poljoprivrede

U Novom Sadu danas je otvoren 86. Međunarodni poljoprivredni sajam.

Na sajmu će svoje proizvode i usluge predstaviti 1.518 firmi, institucija i organizacija iz zemlje i inostranstva. Ove godine Sajam će prvi put imat i Zemlju partnera, Italiju, i Zemlju prijatelja, Tunis.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je na otvaranju da država koja ima snažnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre domaćine, ne treba da brine za svoju budućnost.

“U Srbiji je povećan nivo subvencija i preferencijalnih kredita za poljoprivednike, samo ove godine budžet ministrastva poljoprivrede je za sedam milijardi veći nego prošle godine. Pokrajinska vlada obezbedila je podsitacaje za mlade poljoprivrednike. Imamo političku stabilnost, a Srbija je međunarodno priznata zemlja. Zahvaljujući predsedniku Srbije i Vladi Srbije, naši poljoprivrednici mogu da plasiraju svoje proizvode, imaju povlašćenije uslove, što ih tera da budu konkurentniji“, rekao je Vučević.

On je posebno ukazao na potrebu povezivanja nauke, poljoprivrede i obrazovanje.

Vučević je ukazao i da je Srbija ranijih godina imala “zaparložen agrar, promašene strategije, sporne privatizacije i katastrofalne rezultate”, što ne sme da se zabroavi, kada se govori o planovima za budućnost u oblasti poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je na otvaranju Sajma da “Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu”.

“To je stvar koja treba da nas vodi u sektoru prehrambene industrije. Ako u ovome ne izdominiramo na ovom našem prostoru, ja ne vidim drugi deo gde bismo takve rezultate mogli da postignemo. Imamo suficit od dve milijarde evra, zahvaljujući odličnoj saradnji s našim prijateljima stranim zemljama, koje su i ove godine na Poljoprivrednom sajmu”, rekao je Nedimović.

On je podsetio da je organska proizvodnja u fokusu u Zapadnoj Evropi i pozvao posetioce da posete posebnu manifestaciju resornog ministrasrtva posvećenu upravo organskoj proizvodnji i srpskim proizvodima.

“Srećan sam što je danas sunčan dan, ali sam isto tako srećan što će padati kiša za dva dana”, dodao je Nedimović.

Potpredesdnik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je poljoprivreda najznačajnija razvojna poluga srpske ekonomije i istakao da su tome doprinele mere republičke i pokrajinske vlade.

“Pokrajinskoj vladi ključni prioritet je razvoj agrara, uložili smo do sada više od 20 milijardi dinara na podsticajne mere za osnaživanje poljopirveddnika. Prepoznate su i nove kategorije, poput mladih do 40 godina, žena na selu i poljoprivrednici iz manjih opština. Obezbedili smo nove podsticajne mere za zemljoradničke zadruge i 50 miliona dinara za kupovinu opreme”, rekao je Milićević.

Posetioce Poljoprivrednog sajma na svečanom otvaranju pozdravili su i ambasador Tunisa Sejf Alah Redžep i pomoćnik ministra poljoprivrede Italije Franko Mancato, koji su ocenili da je Srbija višedecenijski partner njihoivh zemalja i da žele da ta saradnja bude nastavljena.

Ambasador Redžeb najavio je da će Tunis, kao Zemlja prijatelj 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, nastupiti sa 12 kompanija iz Afrike.

Prema njegovim rečima, one će predstaviti uglavnom poljoprivredno-prehrambene proizvode, a na Sajam dolaze kako bi pronašle partnere u Srbiji i regionu.

Ambasador Redžeb je pozvao privrednike iz Srbije da posete njihov štand, ali i da učestvuju na B2B sastancima sa firmama iz Tunisa.

“Italija je zemlja partner, Srbija i Italija imaju 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva. Pružam podršku italijanskim kompanijama koje žele da posluju na Balkanu. Naše partnerstvo se ne ograničava samo na Poljoprivredni sajam, već želimo da naše dve zemlje sarađuju i van ovakvih manifestacija. Sajam je samo pokazatelj da naše kompanije žele i mogu zajedno sa srpskim da se razvijaju”, rekao je pomoćnik italijanskog ministra poljoprivrede Franko Mancato.

Na Novosadskom sajmu prvi put će nastupiti i Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije, a biće predstavljeni i brojni noviteti, sa akcentom na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi.

Poljoprivrednici iz Srbije i zemalja regiona mogu da računaju na niže cene mehanizacije, a najavljeni su popusti do 10 odsto.

U Poklon-igri za posetioce nagrade su dva traktora i sejalica. Agropanonka poklanja “belarusa”, a KITE d.o.o. će nekog od posetilaca obradovati “džon dirom”, a pneumatsku sejalicu pripremio je VGP Ozdoken.

Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma je Al-Dahra, koja će u Hali Master predstaviti svoj proizvodni program iz 15 zemalja.

Dan stočara je u četvrtak, 16. maja, na Manježu, a Bečejka i Likra su sponzori.

Porodični dan je sreda, 15. maj.

Izvor: B92

Tags
Back to top button