Generali Srbija generalni sponzor 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede – Bankar.rs
OSIGURANJESLIDERSVE VESTI

Generali Srbija generalni sponzor 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede

Na štandu Generali Osiguranja, u Auli Novosadskog sajma, poljoprivredni proizvođači i posetioci moće će da se upoznaju sa proizvodima osiguranja poljoprivrede, životinja, mehanizacije i domaćinstva, ali i sa ostalim proizvodima kojima mogu finansijski zaštiti sebe, svoju porodicu i proizvodnju.
 
“S obzirom na to da je Srbija agrarna zemlja mi se trudimo da svake godine uvođenjem novih usluga i pokrića u oblasti osiguranja poljoprivrede poljoprivrednicima omogućimo miran san. Ono šta je još uvek problem u našoj zemlji jeste da 85 odsto poljoprivrednih gazdinstava  nije osigurano i mi svi zajedno kao industrija, zajedno sa državom, treba da se u velikoj meri angažujemo na građenju svesti o bitnosti osiguranja”,izjavio je predsednik Izvršnog odbora ove kompanije, Dragan Filipović, na svečanom otvaranju.
Sajam je značajan za povezivanje i razmenu iskustava državnih institucija, proizvođača, prehrambene industrije, osiguravajućih kompanija i banaka, a Generali osiguranje Srbija predstaviće savremene tehnologije koje koristi u oblasi osiguranja poljoprivrede na domaćem tržištu – aplikaciju za procenu šteta na usevima i plodovima, dron i druge.
Osnovne karakteristike aplikacije su: preciznija i efikasnija procena i obrada šteta na usevima i plodovima, definisanje lokacije oštećenih parcela, provera vrste useva i površina parcela, praćenje statusa obrade šteta i editovanje štete na elektronskoj mapi Srbije.
Glavni benefiti korišćenja drona su značajno povećanje transparentnosti, brzine i preciznosti utvrđivanja stanja useva i plodova pre osiguranja i nakon nastanka eventualnog oštećenja, kao i bitno smanjenje troškova sprovođenja osiguranja.
U Srbiji je osigurano oko 15 odsto biljne proizvodnje i svega pet odsto stočnog fonda, što je daleko ispod proseka ekonomski razvijenih zemalja. Jedan od razloga za to je tradicionalno nepoverenje poljoprivrednika prema finansijskim institucijama.
Portfolio poljoprivrede (usevi i životinje) čini trenutno nešto preko 10.000 polisa godišnje, od čega su preko 85 odsto polise useva. Generali u osiguranju poljoprivrede grubo ima oko 35 odsto tržišta. Procena je da je osiguranjem u Srbiji obuhvaćeno svega oko 12-15 odsto površina koje se obrađuju, odnosno da je osigurano svega oko 5-10 odsto stočnog fonda.
Izvor: novaekonomija.rs
Tags
Back to top button