Wall Street zabrinut zbog usporavanja rasta ekonomije – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Wall Street zabrinut zbog usporavanja rasta ekonomije

Na Wall Streetu su juče berzanski indeksi pali jer su prinosi na američke obveznice ponovo oslabili, što je podstaklo zabrinutost ulagača u vezi usporavanja najveće svetske privrede.

Dow Jones oslabio je 32 boda ili 0,13 posto, na 25.625 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,46 posto, na 2.805 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 7.643 boda.
Ulagače na najvećoj svetskoj berzi zabrinuo je ponovni pad prinosa na 10-godišnje američke obveznice.

Od prošlog petka, naime, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih. Ako se takva kretanja nastave neko vreme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dve godine privreda mogla uroniti u recesiju.

Takva su kretanja na tržištu obveznica prethodila svakoj recesiji u poslednjih 50 godina.

„Inverzija krivulje prinosa zabrinjava ulagače i zbog toga su se odlučili na prodaju deonica. To je definitivno pokazatelj usporavanja rasta privrede, a hoće li ona uroniti u recesiju ili ne, to niko ne zna”, kaže Alan Lancz, predsednik u kompaniji Alan B. Lancz & Associates.

Već neko vreme ulagače zabrinjavaju makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američke i drugih najvećih svetskih privreda, od Kine do eurozone. Zbog toga je nedavno američka centralna banka smanjila procene rasta privrede i poručila da ove godine verovatno neće povećati kamatne stope.

Iz istog je razloga Evropska centralna banka (ECB) odgodila planirano povećanje kamata i najavila nove podsticajne mere.

Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6,97 milijardi deonica, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,64 milijarde.

Tags
Back to top button