Po dinamici rasta SDI Srbija 77 mesta ispred CG, a čak 101 ispred HR – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Po dinamici rasta SDI Srbija 77 mesta ispred CG, a čak 101 ispred HR

Po dinamici rasta vrednosti direktnih stranih investicija Srbija se nalazi na 71. mestu od ukupno 193 zemlje i teritorije sa 37,66 milijardi dolara ukupnih SDI. U regionu smo ubedljivo najbolji – Albanija je 10 mesta iza nas, dok je Crna Gora na 77 mesta iza nas, a Hrvatska čak 101 mesto iza.

U pitanju su ukupna dosadašnja ulaganja, od devedesetih godina.

Srbija tako ima identičnu stopu rasta stranih investicija i 10 puta manji priliv od Indije. Imajući u vidu da imamo 183 puta manji broj stanovnika, to znači da imamo 18,3 puta veći priliv stranih investicija od Indije.

“U nekom trenutku u budućnosti i mi ćemo, kao i Indija, imati stope rasta bruto domaćeg proizvoda od preko sedam odsto. Samo je potrebno još par godina strpljenja i rast će se dogoditi”, kaže za Bankar.rs ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.

U regionu smo pak ubedljivo najuspešniji, što i ne čudi imajući u vidu da nam investicije stižu iz preko 100 zemalja.

“Imati investitore iz 103 države i teritorije je veliki uspeh. Somalija, Kurakao, Demokratski Kongo, Obala Slonovače, ma koliko da su malo uložili u Srbiju, razvijaju se takvom brzinom da će i ekonomski rast Srbije ubrzati njihovi investitori”, napominje Zdravković.

Interesantni smo i investitorima iz susednih zemalja o čemu govori činjenica da su nadprosečan rast ulaganja imali investitori iz Hrvatske koji su 2,7 puta povećali kapital, iz Mađarske 2,4 puta, Bugarske pet puta, BiH čak 20 puta, Severne Makedonije tri puta. I iz Albanije, odakle nije bilo ulaganja do 2011, od tada su ona povećana 4,7 puta. No, ubedljivo najbrži porast ulaganja imali su investitori iz Crne Gore koji su povećali ulaganja u Srbiju čak 46 puta.

“Na ovom ponosnom spisku stranih investitora malo me je začudilo da su strani investitori iz Japana uložili samo 1,3 miliona dolara u Srbiju. Mislio sam da je ona duvanska kompanija sa imenom koje podseća ne geografsko poreklo i pripadnost toj zemlje, tamo i registrovana, tim pre što Japan knjiži ogroman uvoz cigareta iz Srbije. Izgleda da sam se prevario”, zaključio je Zdravković.

Tags
Back to top button