Dinar rešava kredite u „švajcarcima”? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Dinar rešava kredite u „švajcarcima”?

Kredite koje su građani uzimali u švajcarskim francima mogla bi da reši domaća valuta.

Najizvesnije rešenje problema koji traje duže od decenije i koje muči blizu 20.000 ljudi u Srbiji je ukidanje valutne klauzule kojom su ovi zajmovi vezani za franke, pišu Novosti. To znači da bi sledeće rate vredele isto kao i na samom startu kredita i to u dinarima.

U slučaju ovakvog rešenja zaduženima u francima kojima su u proteklom periodu rate bile i duplo veće banke bi uradile novu računicu kredita, a time bi preostali dug bio manji.

„Banke bi računovodstveno svele potraživanja na razumnu meru“, rekla je za Novosti Jelena Pavlović, advokat i član Upravnog odbora Udruženja CHF Srbija.

Ona objašnjava da bi umesto loših klijenata i plasmana banke dobile dobre, a takođe bi se oslobodile i tereta velikih rezervacija na loše zajmove. Sva iskustva iz regiona govore da su banke posle ovakvog rešenja bile profitabilnije.

Već šesti dan zaredom članovi Udruženja CHF protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu tražeći da ovaj sud donese jasan pravni stav o spornim kreditima.

Zvanični podaci banaka pokazuju da kredite u „švajcarcima“ trenutno otplaćuje 16.814 građana. Prema podacima Udruženja CHF u Srbiji je u periodu od 2005. godine do 2011. više od 22 000 građana uzimalo ovakve kredite.

Tags
Back to top button