Miodrag Kostić o kupovini Gorenjske banke: Logičan sled aktivnosti MK Grupe – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Miodrag Kostić o kupovini Gorenjske banke: Logičan sled aktivnosti MK Grupe

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić, govoreći o nedavnoj akviziciji kada je AIK Banka kupila Gorenjsku banku, kaže da je tom akvizicijom njihova treća divizija, tj. bankarstvo uvedena na evropsku mapu.

“To za nas predstavlja još jednu značajnu potvrdu legitimiteta, visokih standarda i uspeha našeg poslovanja. Za realizaciju ove akvizicije prethodno smo morali da obezbedimo sve potrebne dozvole kako Narodne banke Srbije, tako i Evropske centralne banke i Centralne banke Slovenije”, rekao je Kostić.

Kako prenosi Blic, on je podsetio da je MK Grupa, na čijem je čelu 35 godina, odavno sa svojim poslovanjem u Evropskoj uniji jer se preko 50 odsto njihovih izvoznih aktivnosti realizuje na tom tržištu

“Čest je slučaj da strane banke dolaze u Srbiju, ali je bilo neočekivano da jedna domaća banka iskorači po prvi put u Evropu i kupi jednu evropsku banku. Međutim, ako se zna da je AIK Banka najprofitabilnija banka u Srbiji i da je već četiri godine zaredom prepoznata kao najbolja komercijalna banka u Srbiji od strane renomiranog britanskog magazina International Banker, ovaj iskorak u Evropu za nas predstavlja logičan sled naših poslovnih aktivnosti. MK Grupa posmatra ovo kao veliki uspeh, ne samo naše kompanije već i cele naše zemlje”, istakao je Kostić.

Naglasio je i da MK Grupa nije jednako Miodrag Kostić, već njenih 7.000 zaposlenih.

“U januaru smo obeležili veliki jubilej, 35 godina uspešnog i održivog poslovanja. Ističem održivog, jer je složićete se, neodrživo da sistem od 75 kompanija, 7.000 zaposlenih i milijardu evra dosadašnjih investicija, postiže odlične rezultate na bazi odluka samo jednog čoveka. Pritom podsećam da plaćamo 109 miliona evra poreza i doprinosa na godišnjem nivou. Sa nama sarađuju 30.000 kooperanata I godinama smo najveći poljoprivredni izvoznik Srbije. Obrađujemo 30.000 hektara zemlje I prevezemo godišnje sedam miliona tona robe. Imamo tri najefikasnije šećerane (Sunoko). Lider smo u mesnoj industriji (Carnex). Imamo 15 regionalnih hotela, a naša AIK banka je najprofitabilnija banka sa skoro 10 odsto tržišnog učešća i prva domaća banka koja je akvizirala jednu evropsku – Gorenjsku banku. I najvažnije u MK Grupi radi 166 kolega koji su roditelji troje i više dece (560 dece ukupno). To je ukratko MK Grupa. Složićete se da to sve ne može da postigen jedan čovek”, naveo je Kostić.

Tags
Back to top button