CBCG: Svetska banka nije predlagala stečaj u Atlas banci – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

CBCG: Svetska banka nije predlagala stečaj u Atlas banci

Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) nikada nije predlagano od Svetske banke (SB) uvođenje stečaja u Atlas i IBM banci i takav navod ne postoji u pismu – odgovoru SB poslaniku Aleksandru Damjanoviću.

To tvrde u vrhovnoj monetarnoj instituciji u dopisu dostavljenom juče “Vijestima” koji su nazvali “pojašnjenjem” teksta “Svetska banka predlagala stečaj u Atlas banci” koji su “Vijesti” juče objavile. Guverner CBCG je Radoje Žugić.

“Na konsultacijama održanim 15.01.2019. godine u Skupštini predstavnici CBCG su eksplicitno u uvodnom izlaganju naglasili da Međunarodni monetarni fond i SB u okviru svog mandata, ne mogu određivati nezavisnim državnim autoritetima instrument za rezoluciju banaka. Kroz svoj mandat, CBCG ima punu i potpunu odgovornost u implementaciji mera za rezoluciju banaka. U skladu sa prethodnom aktivnošću za dobijanje garancije SB PBG 2, koja se odnosi na preuzimanje aktivnosti na sanaciji, restrukturiranju ili likvidaciji banaka koje su materijalno neusklađene sa regulatornim zahtevima i odredbama akcionih planova kontrole, savet koji je SB dala CBCG je bio da preduzme aktivnosti u cilju održavanja stabilnosti finansijskog sektora kao glavnog cilja, i brzog rešavanja ranjivih banaka uz puno poštovanje svih relevantnih zakona i propisa Crne Gore”, navode u CBCG-u.

Kako su dodali, s obzirom na to da SB redovno procenjuje i prati adekvatnost aranžmana kojima državni organi u zemlji sprovode odgovornosti zemlje po osnovu PBG programa i analizira napredak i potvrđuje rezultate implementacije prethodnih aktivnosti zemlje, naravno da u pitanju nije jednostran proces, već postoji visok nivo koordinacije i razmene informacija i sa SB i MMF-om.

“To kako bi se smanjio rizik ugrožavanja implementacije prioritetnih aktivnosti za dobijanje garancije PBG2. Istovremeno, po ovoj aktivnosti SB i MMF pružaju tehničku pomoć, savete i iskustva CBCG u skladu sa najboljom internacionalnom praksom u cilju jačanja kapaciteta CBCG. Ujedno podsećamo da je CBCG već dala snažan doprinos implementaciji prioritetnih akcija za dobijanje garancije SB PBG2, kroz ispunjenje odgovornosti koje se odnose na usvajanje izmena i dopuna zakona o kreditnim institucijama, zakon o sanaciji kreditnih institucija, usvajanju izmena i dopuna odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u skladu sa smernicama EBA, dok je zakon o zaštiti depozita, u cilju jačanja okvira za sanaciju banaka, u završnoj fazi izrade”, navodi se u dopisu, prenosi SEEbiz.

Tags
Back to top button