Šoškić: Plate ne bi trebalo izražavati u evrima – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Šoškić: Plate ne bi trebalo izražavati u evrima

Procene da bi prosečna plata u 2019. godini mogla da iznosi 470 evra nisu realne, izjavio je profesor na Ekonomskom fakultetu Dejan Šoškić i dodao da prosečna plata ne bi ni trebalo da se izražava evrima, jer ne odražava realnu kupovnu snagu građana.

„Mislim da nije realno, fundamentalno ne bi ni trebalo da se plate izražavaju u evrima, jer to ne znači realnu kupovnu snaga. Možemo da imamo inflaciju i jak dinar koji dobija na vrednosti, pa da imate da rastu plate u evrima, a da se smanjuje kupovna snaga te plate. To nije dobar parametar za procenu rasta životnog standarda“, rekao je Šoškić za TV N1.

Šoškić je kazao da taj standard mora da se meri kupovnom snagom građana i time koliko možete da zadovoljite svoje potrebe.

„Da li će biti rasta plata u evrima je stvar koja može da se menja pod dejstvom restriktivne monetarne politike, a da ne odražava životni standard i kupovnu moć“, kazao je Šoškić koji je i bivši guverner Narodne banke Srbije. Prema njegovim rečima, stabilnost dinara ne zasniva se na stabilnim osnovama.

„Srbija zvanično nema fiksni devizni režim. Vidimo da se sprovodi da, s jedne strane, u zvaničnim državnim dokumentima stoji da se cilja inflacija, a ne kurs, dok se u praksi svodi na to da se fiksira kurs. Posledice toga su niže stope privrednog rasta i rast trgovinskog deficita, dakle, da se više uvozi nego da se izvozi“, kazao je Šoškić. On je naveo da bi Srbija trebalo da se jasno opredeli šta želi, jer je, kako kaže, 2008. godine usvojila ciljanje inflacije, a od 2012. se ponaša kao da cilja kurs.

Ovakva situacija, rekao je Šoškić, odgovara uvoznicima, ali i državi, koja ima onda manji javni dug, kao i centralnoj banci, koja lakše održava inflaciju.

„Najmanje odgovara zdravom delu srpske privrede, a to su oni koji imaju domaće repromaterijale i spremni su da izvoze“, rekao je Šoškić.

Tags
Back to top button