Uhapšeno troje bivših bankara Credit Suisse – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Uhapšeno troje bivših bankara Credit Suisse

Troje bivših bankara Credit Suisse uhapšeno je zbog njihove navodne uloge u šemi prevare od čak dve milijarde dolara, koja je povezana sa firmama u Mozambiku, tvrde američke vlasti.

Muškarci su pušteni uz kauciju u Londonu, dok SAD zahtevaju njihovo izručenje. Šema navodno uključuje kredite državnim preduzećima u Mozambiku.

Druga dvojica, uključujući i bivšeg ministra finansija u zemlji, takođe su uhapšeni.

Bivši zaposleni švajcarske investicione banke uhapšeni su u četvrtak u Londonu.

Trojica – Andrev Pearse, Surjan Singh i Detelina Subeva su optuženi za udruživanje za kršenje američkog zakona protiv mita, pranja novca i prevare vrednosnih papira u optužnici koju je izdao Okružni sud u Njujorku.

Tužioci kažu da su kroz seriju finansijskih transakcija između 2013. i 2016. kreirali lažne pomorske projekte i koristili državne kompanije u Mozambiku kao platformu za prikupljanje dve milijarde dolara.

Neki od investitora su prevarili američke državljane, navodi se u optužnici.

Dodali su da su “namerno preusmerili delove sredstava kredita da plate, najmanje 200 miliona dolara mita i mita za sebe, zvaničnike vlade Mozambika i druge”.

Državna preduzeća su propustila više od 700 miliona dolara u plaćanju kredita nakon neispunjavanja obaveza u 2016. i 2017., dodaje optužnica.

Credit Suisse je u izjavi jasno stavio do znanja da nije preduzeta nikakva akcija protiv same banke.

“U optužnici se navodi da su bivši radnici radili na porazu unutrašnje kontrole banke, delovali su kao motiv lične dobiti i nastojali da sakriju ove aktivnosti od banke”, navodi se u optužnici.

SAD su dogovorile sporazume o ekstradiciji sa više od 100 zemalja. Ovi ugovori mogu zahtevati “predaju osoba koje su počinile zločine u stranim zemljama”.

(BBC)

Tags
Back to top button