Kreditna banka Zagreb, koju je osnovaoTodorić pa kupio Grgić, menja ime – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Kreditna banka Zagreb, koju je osnovaoTodorić pa kupio Grgić, menja ime

Kreditna banka Zagreb od ove godine posluje pod novim imenom Agram banka. Tako je nakon Jadranskog osiguranja koje s 1. januarom ove godine posluje kao Adriatic osiguranje, još jedna kompanija u poslovnom sistemu Agram vlasnika Dubravka Grgića promenila ime.

Kako se navodi u obaveštenju koje je Agram banka dostavila Hrvatskoj agenciji za nadzor finansijskih usluga i Zagrebačkoj berzi, odluci o promeni imena prethodilo je potrebno odobrenje Trgovačkog suda u Zagrebu. O promeni imena odlučivala je i sazvana izvanredna skupština banke sredinom novembra prošle godine.

Sada već bivšu Kreditnu banku Zagreb osnovao je 1994. Ivica Todorić, obrazloživši taj potez potrebom da poslovni sastav Agrokor koji je tada bio u razvoju ima svoju banku koja će ga pratiti. Todorić je u osnivački kapital banke uložio 27 miliona kuna.

Iako je u kasnijim dokapitalizacijama osnovni kapital Kreditne banke povećavan do iznosa od gotovo 200 miliona, banka nije ostvarila značajnije tržišne udele, uglavnom se ograničivši na kreditiranje Agrokora. S druge strane, prema kasnijim svedočenjima Ivice Todorića, vlasnička struktura KBZ-a menjala se i vlasničke udele u njoj sticali su i deoničari izvan Agrokora.

Novi vlasnik KBZ-a postaje 2005. Dubravko Grgić, čije kompanije, Adriatic osiguranje, Euroherc i Agram Life osiguranje trenutno drže oko 60 odsto deonica banke. Od preostalih deoničara među deset najvećih u vlasničkoj strukturi Agram banke, udeo nijednog ne prelazi deset odsto.

Agram banka prema veličini aktive kojom raspolaže spada među male hrvatske banke. Budući da četiri najveće banke u zemlji, Zagrebačka, Privredna, Erste i OTP banka, drže preko 67 odsto a zajedno s ostalih sedam najvećih banaka u zemlji preko 93 odsto bankarske aktive u zemlji, Agram banka je među preostalih deset banaka u zemlji koje kontrolišu svega sedam odsto pripadajućeg tržišta.

Pretprošlu godinu KBZ je okončala s dobiti od 20 miliona i 764 hiljade kuna, što je bilo povećanje od sedam miliona kuna u odnosu na 2016.. Bančini prihodi od kamata iznosili su u 2017. 130 miliona kuna, a rashodi po istoj osnovi 44 miliona kuna.

Tags
Back to top button