10 najboljih deonica svih vremena – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

10 najboljih deonica svih vremena

Hendrik Bessembinder, profesor finansija na W.P. Carey School of Business, Arizona State University, utvrdio je kako od 1926. do 2016. ukupni „kolektivni“ prinos čak 96 posto od 25.967 analiziranih deonica nije bio veći od nerizičnog mesečnog trezorskog zapisa Ministarstva finansija Sjedinjenih američkih država.

Trezorski zapisi služe državama za kratkoročno finansiranje, a mesečni zapisi među njima imaju najmanji prinos, ali i najmanji rizik, jedan su od najsigurnijih ulagačkih hartija od vrijednosti. Samo 1.092 deonica od analiziranih deonica, dakle četiri posto, generisalo je gotovo svu investicionu dobit za deoničare (razlika u ceni između kupovne i prodate cijene plus zarada od dividende) u iznosu od 34,8 biliona dolara.

Pritom je još zanimljivije kako se na 50 deonica koje su imale najveće prinose odnosi više od jedne trećine (39,3 posto) od tog iznosa. Većina od tih 50 deonica je bila ili je još u sastavu američkog berzanskog indeksa Dow Jones Industrial Average. Investicioni web-portal Kiplinger stoga prenosi izjavu Bessembidnera koji upozorava investitore na oprez prilikom ulaganja, navodeći da nije nimalo lako pogoditi kvalitetnu deonicu u moru bogate ponude tih hartija od vrijednosti na tržištu.

„Možda je stoga bolje da umesto traženja takve igle u plastu sena, da parafraziram Jacka Boglea, osnivača Vanguarda i pionira investiranja u berzanske indekse, uložite u ‘plast sena’, odnosno u indeksne fondove koji nemaju visoke troškove izlaska i izlaska iz njih, a odlični su u diverzifikovanju vašeg ulaganja, što vodi većoj sigurnosti i manjem riziku ulaganja“, ističe ovaj profesor finansija.

Kada je reč o najboljih deonicama u njegovom istraživanju treba naglasiti kako je tablica rađena prema modelu ukupne kreirane vrednosti od 1926. do 2016., bez obzira je li deonica bila izdata pre 1926. ili poslije, tako da je „životni vek“ neke deonice na tom popisu 20 godina, a druge 90 godina, prenosi Novac.hr.

Uz tu napomenu, šampion je deonica ExxonMobil koja je do sada kreirala jedan bilion dolara vrednosti za deoničare, na drugom mestu je Apple sa 745,7 milijarde dolara, treći je Microsoft sa 629,8 milijarde, četvrti je General Electric sa 608 milijarde, peti je International Business Machines (IBM) s 520 milijarde, šesta je Altria s 470 milijarde dolara, sedmi je Johnson & Johnson s 426 milijarde, osmi je General Motors s 423 milijarde, deveti je Chevron s 390 milijardi, a deseto mjesto drži Wal-Mart Stores s 368 milijardi dolara zarade za deoničare.

Tags
Back to top button