Buffett poseduje 240 miliona deonica Apple-a u vrednosti od 44 milijarde dolara – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Buffett poseduje 240 miliona deonica Apple-a u vrednosti od 44 milijarde dolara

Investicija pomaže Buffettu da rasporedi gotovinu i ekvivalente Berkshirea, dok razmišlja o svojoj prvoj velikoj akviziciju nakon kupovine proizvođača avionskih dijelova Precision Castrart Corpa u januaru 2016. za 32.1 milijardu dolara.

Warren Buffett rekao je u subotu kako bi volio da njegova kompanija Berkshire Hathaway ima više od pet posto deonica Applea, i u slučaju da proizvođač iPhonea otkupi više svojih deonica.

Buffett je to rekao pred desetinama hiljada deoničara Berkshirea okupljenima na godišnjem skupu u Omahi u američkoj saveznoj državi Nebraski. Dva dana pre otkrio je da je kupio još 75 miliona Appleovih deonica, a pre četiri dana Apple je najavio da bi mogao ponovo kupiti svojih deonica za 100 milijardi dolara.

“Drago mi je da ponovo kupuju svoje dionice”, rekao je jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

“Sviđa mi se da imamo pet posto, jednog dana možda šest ili sedam….No, morate imati vrlo, vrlo poseban proizvod koji ima strašno masovno tržište, proizvod koji se lako prima”, dodao je.

Appleove deonice dosegle su rekordne cene nakon što je Buffett saopštio da je povećao već značajan udeo Berkshirea u kompaniji sa sedištem u Cupertinu u Kaliforniji na 240 miliona deonica, trenutno vrednih 44 milijarde dolara.

Buffettovi komentari mnoge su iznenadili s obzirom na njegovu averziju prema tehnološkim firmama, ali multimilijarder na Apple više gleda kao na kompaniju za proizvodnju potrošne robe.

Investicija pomaže Buffettu da rasporedi gotovinu i ekvivalente Berkshirea, dok razmišlja o svojoj prvoj velikoj akviziciju nakon kupovine proizvođača avionskih delova Precision Castrart Corpa u januaru 2016. za 32.1 milijardu dolara.

Čak i nakon kupovine Appleovih deonica, Berkshire u novcu i ekvivalentima ima 108.6 milijardi dolara, objavila je kompanija u subotu. Buffett je izjave dao odgovarajući na pitanje novinara CNBC-a Andrewa Rossa Sorkina. “100 milijardi dolara je puno novca”, završio je Sorkin svoje pitanje.

“I ja sam to nekad mislio”, našalio se Buffett izazvavši smeh i pljesak publike.

Tags
Back to top button