Vailesku: Iznenađujuća presuda Apelacionog suda – Bankar.rs
DOMAĆE BANKE

Vailesku: Iznenađujuća presuda Apelacionog suda

Predsednica Izvršnog odbora Sberbank Srbija Marijana Vasilesku kaže da je presuda Apelacionog suda u Beogradu o nezakonitom trošku obrade kredita iznenađujuća i da će ta banka nastaviti da štiti svoja prava u skladu sa zakonom.

“Iznenađujuća je presuda Apelacionog suda u Beogradu jer ukazuje na nepostojanje ujednačene sudske prakse koja utvrđuje prava i obaveze kako banaka, tako i klijenata po pitanju troškova obrade kredita”, izjavila je Vasilesku za Tanjug.

Kako ističe, ova presuda je takođe zabrinjavajuća “za poslovni kontekst kompletnog bankarskog sektora Srbije jer stvara pravnu nesigurnost i negativnu klimu prema bankama, podstičući klijente na nerealna očekivanja, kao što je i Udruženje banaka Srbije istaklo u svom saopštenju”.

Naglasivši da je cilj Sberbanke od prvog dana poslovanja na srpskom tržištu bio transparentan i fer odnos prema svim klijentima banke, bilo da su u pitanju fizička ili pravna lica, Vasilesku je dodala da će ta banka nastaviti da posluje u skladu s propisima i dobrom poslovnom praksom transparentnosti i otvorenosti prema klijentima i tržištu uopšte.

“U vezi sa konkretnim slučajem i odlukom Apelacionog suda u Beogradu, donetom 14. decembra 2017. godine, banka će nastaviti da štiti svoja prava u skladu sa zakonom, a u cilju donošenja konačnog stava suda po ovom spornom pitanju”, poručila je Marijana Vasilesku.

Apelacioni sud u Beogradu je doneo presudu u korist klijenta koji je tužio Sberbanku zbog naplate troška obrade kredita, jer se, kako je objašnjeno, taj trošak već naplaćuje kroz kamatu.

 

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button