Nova pravila EU povećavaju konkurenciju između banaka i FinTech kompanija – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Nova pravila EU povećavaju konkurenciju između banaka i FinTech kompanija

Brisel se nada da će podstaći trgovinu i bolje sprečavati prevare.

Evropska komisija je u ponedjeljak odobrila nova pravila kako bi podstakla konkurenciju i pooštrila sigurnost u pogledu načina na koji korisnici plaćaju robu i usluge u celoj Evropskoj uniji.

Pravila dopunjavaju zakon o platnim uslugama koji je  najsporniji u novijoj finansijskoj regulativi, i izaziva intenzivno lobiranje jer su se banke i Fintech kompanije sukobile oko pristupa podacima o kupcima.

“Nova pravila će podstaći sve igrače na tržištu, stare i nove, da pruže bolje usluge plaćanja potrošačima uz istovremeno obezbeđivanje njihove sigurnosti”, rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis u saopštenju.

Brisel se nada da će se putem elektronske trgovine izbrisati nacionalne granice u trgovini kako bi se povećao ukupni rast.

Revidirani zakon je stupio na snagu 13. januara, a neki elementi sigurnosti koji su usvojeni neće biti obavezujući do septembra 2019. godine, kako bi bankama i Fintech kompanijama omogućili vreme za prilagođavanje.

Pravila će zahtevati dva sigurnosna dodatka za online prodavnice, umesto jedne lozinke ili detalja na kreditnoj kartici, kako bi se izbegla prevara.

Dodaci uključuju lozinku, PIN kod, karticu, mobilni telefon, skeniranje dužice oka ili otisak prsta. Moguće je da će postojati izuzeće za “beskontaktne” isplate preko 50 evra.

Izvršni bord EU pokušao je da povuče tanku liniju između banaka koje se žale da davanje previše pristupa računima može oslabiti sigurnost, i Fintech firmi koje optužuju banke za ometanje konkurencije.

“U vreme kada sajber sigurnost postaje sve važnija, EU rizikuje da uvede sistem za online plaćanja, koji je potencijalno štetan za vlasnike računa i banke koji nude ove račune”, navodi se u saopštenju Evropske bankarske federacije.

Vlasnici računa moraju dati dozvolu za pristup njihovim podacima od strane licencirane treće strane, koje uklanjaju potrebu za kreditnom karticom.

Države EU i Evropski parlament imaju tri meseca da se suprotstavljaju bilo kojoj od pravila.

Tags
Back to top button