Posao u struci nakon diplome – Dobra šansa za posao u Societe Generale banci – Bankar.rs
DOMAĆE BANKE

Posao u struci nakon diplome – Dobra šansa za posao u Societe Generale banci

U vreme kada je počinjala velika ekonomska kriza, ja sam donosio veliku odluku – šta ću studirati. Želeo sam da otkrijem kako to da ceo svet nema novca pa smo upali u dužničku krizu. Tako sam izabrao da studiram finansije, bankarstvo i osiguranje na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Ovako svoju priču o putu do prvog zaposlenja započinje Matija Stanić (23), sada već diplomirani ekonomista i praktikant koji će dobiti prvi posao u Sosijete ženeral banci. Za većinu mladih srpskih stručnjaka roditeljska mantra „škola pa posao“ zapravo znači ogroman trud i strpljenje prilikom traženja prvog zaposlenja. Matiju izdvaja to što će logičan put od indeksa do stalnog posla i proći logično – prepoznao je kvalitet programa stručne prakse „Tour de SoGe“ (Tur de Sože) i prijavio se na konkurs. Banka, zauzvrat, prepoznaje njegovo zalaganje i posle godine obučavanja u različitim odeljenjima dobiće priliku za zaposlenje.

– Znam koliko mi kao studenti nismo verovali da je uopšte lako zaposliti se, a pogotovo dobiti priliku da se usavršavaš u profesiji za koju si se školovao. Na tome sam beskrajno zahvalan i srećan što znam da sam se za sve to i sam, i uz podršku svojih mentora a sada već budućih kolega iz banke, istinski borio – kaže Matija.

Kako je prolazio turu kroz banku u različitim odeljenjima, shvatio je da svoju karijeru želi da gradi u jednoj od najvećih finansijskih institucija u Srbiji. Danas zna da je to tek početak.

– Završio sam fakultet, ali neću prestati da učim. Iako sam na praksi, uključen sam u projekte ravnopravno kao i svi drugi zaposleni, što me je ohrabrilo da još više verujem da zaista pripadam ovom timu – objašnjava Matija.

Posao u okviru prakse „Tour de SoGe“ trebalo bi da dobije još diplomaca sa različitih fakulteta i stručnih usmerenja iz cele Srbije.

Praksa „Tour de SoGe“

Simboličnog naziva „Tour de SoGe“, po uzoru na čuvenu biciklističku trku „Tour de France“, koncept ove prakse zamišljen je tako da studenti kroz više različitih direkcija i sektora banke stiču nova znanja i iskustva. Po završetku prakse, oni koji se najbolje uklapaju u profesionalne profile dobiće posao. Ovogodišnju „turu“ kroz banku proći će novi studenti završnih godina fakulteta, a kroz praksu će ih voditi mentori i takozvani biznis drugari. Osim kroz program „Tour de SoGe“, svake godine u Sosijete ženeral banci stručnu praksu prolazi oko 100 studenata sa fakulteta različitih usmerenja.

Stubovi društvene odgovornosti

Sosijete ženeral banka neguje odgovornost, posvećenost, inovativnost i timski duh koji su ukorenjeni u poslovnoj politici prema zaposlenima, klijentima, i lokalnoj zajednici. Koncepti poput mentorstva, takmičenja i umrežavanja čine osnovu velikih inovativnih mehanizama za dodatno usavršavanje mladih (Cashless case Challenge), stručnjaka svih uzrasta (Fintech Hackathon), ali i zaposlenih (Open Innovation Challenge).

 

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button