Plan zaduženja: Ovoliko Srbija zajmi u 2018. – Bankar.rs
ANALIZE

Plan zaduženja: Ovoliko Srbija zajmi u 2018.

Srbija bi u 2018. trebalo da plasira 450 milijardi dinara u hartije od vrednosti u lokalnoj i stranoj valuti na domaćem tržištu, navode analitičari Erste banke.

Kako navode, Srbija bi trebalo i da uvede nove “benchmark” obveznice u lokalnoj valuti.

Uprava za javni dug će, prema Kalendaru aukcija za prvi kvartal tekuće godine, uvesti nove hartije u lokalnoj valuti u vrednosti od 110 milijardi dinara sa dospećem od pet godina i 110 milijardi dinara, sa dospećem od 10 godina.

Što se tiče emisija u stranoj valuti, profil dospeća u prvom kvartalu biće diverzifikovaniji i Uprava planira ukupno 450 miliona evra hartija u evrima, navode analitičari banke, i dodaju da je što se tiče emisije evroobveznica, budžetom planirana približno jedna milijarda evra.

Narodna banka Srbije će, prema procenama Erste banke, zadržati tokom čitave godine aktuelnu referentnu stopu na nivou od 3,5 odsto, zbog očekivanog postepenog rasta inflacije i privrednog rasta, postepene depresijacije dinara, relaksiranije fiskalne politike i nešto slabije potražnje za obveznicama tržišta u usponu.

Kako se navodi u izveštaju, predstoji i važna koncesija, pošto se očekuje da će Vlada potpisati ugovor sa kompanijom Vansi erport o koncesiji za Aerodrom Beograd na period od 25 godina.

Što se tiče očekivanih efekata na budžet, država bi trebalo da dobije oko 400 miliona evra unapred i dodatnih 16 miliona evra u naknadama, poručuju iz Erste banke.

 

Izvor: b92.net

Tags
Back to top button