MasterIndex Srbija: broj korisnika beskontaktnog plaćanja u 2017. porastao za 23 odsto – Bankar.rs
FinTech

MasterIndex Srbija: broj korisnika beskontaktnog plaćanja u 2017. porastao za 23 odsto

Broj aktivnih korisnika beskontaktnih plaćanja se u Srbiji za godinu dana gotovo utrostručio i porastao je sa 12% u 2016. godini na 35% u 2017. godini!

Najnovije istraživanje MasterIndex Srbija 2017. ukazuje da su najaktivniji korisnici beskontaktnih kartica stanovnici Beograda (43%), iza kojih su stanovnici Vojvodine i Centralne i Zapadne Srbije (sa po 32%).

Studija sprovedena na reprezentativnom uzorku od 1.000 aktivnih korisnika kartica u zemlji pokazala je da gotovo polovina ispitanika (47%) starosti između 25 i 34 godine plaća beskontaktno, dok populacija starija od 60 godina najsporije usvaja ovu platnu tehnologiju – studija beleži 18% korisnika beskontaktnih kartica u ovoj starosnoj grupi.

Beskontaktna plaćanja Mastercard karticama obavljaju se prislanjanjem kartice na beskontaktni čitač na kasi, a svetlosni i zvučni signal označavaju uspešnu transakciju. Sam proces plaćanja je brz – posebno za iznose manje od 1.500 dinara kada nije potrebno unositi PIN kod– zbog čega se potrošači odlučuju za beskontaktno plaćanje prvenstveno na prometnim trgovačkim lokacijama kao što su supermarketi (60%), benzinske pumpe (40%), lokalni marketi (33%) i drogerije i parfimerije (33%). Kako se menjaju potrebe potrošača, tako raste i broj beskontaktnih terminala, posebno u novim trgovinskim sektorima – najnoviji primer je javni prevoz u Beogradu gde su od januara ove godine omogućena beskontaktna plaćanja Mastercard karticama.

Najnovije MasterIndex Srbija istraživanje potvrđuje da korisnici platnih kartica u Srbiji vide beskontaktno plaćanje kao svakodnevnu platnu metodu, a uočeno je da 42% ispitanika koji koriste kartice makar jednom nedeljno takođe poseduju i koriste beskontaktne kartice. Potrošači u praksi mogu da iskuse prednosti koje beskontaktno plaćanje donosi i motivisani su da nastave da koriste ovu platnu metodu upravo zbog brzine – kako je izjavilo 71% ispitanika, jednostavnosti – 65% ispitanika – i dodatnog nivoa zaštite koje beskontaktna tehnologija pruža – 34% ispitanika,“ rekla je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

MasterIndex Srbija takođe ističe da je više od polovine korisnika kartica zainteresovano da njihov mobilni telefon postane i platni uređaj. Oni smatraju da su beskontaktna plaćanja mobilnim telefonima brža od korišćenja gotovine ili standardnih kartica (74% ispitanika) i laka za upotrebu (70%). Interesantno je da je prvi izbor za plaćanje karticama putem mobilnog telefona plaćanje komunalnih računa što je izjavilo 62% ispitanika; 60% njih bi telefonom plaćalo u supermarketima i lokalnim prodavnicama, dok bi 34% ispitanika volelo da modernizuje svoje iskustvo kupovine odeće i obuće.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Tags
Back to top button