U 2022. ukradeno više od tri milijarde dolara hakovanjem kriptonovčanika – Bankar.rs
FinTechKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

U 2022. ukradeno više od tri milijarde dolara hakovanjem kriptonovčanika

Pretprošla godina bila je rekordna po skoku cena kriptovaluta, a prošla će biti zapamćena po rekordnom broju hakovanja i krađe kriptovaluta.

Prema izveštaju Čejnanalizisa (Chainalysis) u 2022. godini ukradeno je više od tri milijarde dolara u 125 hakovanja novčanika i berzi. Ovde se ne računaju gubici nastali propašću Tere, Celzijusa, Vojadžer digitala, i FTX-a koji su koštali klijente milijarde dolara.

U pet najvećih krađa oteto je 1,48 milijardi dolara i sve su u oblasti DeFi (decentralizovanih finansija). Inače u DeFi se desilo 49 odsto krađa.

Vrednost sredstava plasiranih u DeFi protokola smanjeni su sa 166,58 milijardi dolara početkom godine na svega 39 milijardi.

Najveća hakerska krađa desila se na Ronin mreži kada je 625 miliona dolara vrednih etereuma (ETH) i USDC tokena ukradeno hakovanjem nodova na mreži. Ronin, mreža koja podržava video igru Axie infinity baziranu na NFT je hakovana a da to niko nije primetio sve dok jedan od korisnika nije hteo da podigne svoja sredstva. Kasnije je Ministarstvo finansija SAD povezalo ovo hakovanje sa severnokorejskom grupom Lazarus.

Drugo hakovanje po veličini desilo se na Wormhole mreži na kojoj je haker našao ranjivost u kodu koja mu je omogućila da kreira 120.000 wETH vrednih 325 miliona dolara. Vlasnik ove mreže Džamp kripto pokušao je da plati otkup hakeru da vrati ukradenu imovinu, ali nije dobio odgovor, pa je zamenio tokene.

Haker je 1. avgusta napravio poruku kojom je prevario protokol koji povezuje blokčejnove da mu prebace tokene bez odgovarajuće autorizacije. Uskoro se još desetak hakera priključilo ovoj krađi da bi na kraju uzeli oko 190 miliona dolara vredne tokene. Nomad je uspeo da povrati oko 20 miliona dolara nakon molbe korisnicima da vrate sredstva.

U aprilu je haker uspeo da skine 182 miliona dolara vredne kripto valute sa Beanstalk Farms, projekat baziran na Etereum stejblokinu. Napadač je navodno uzeo jako kratkoročan kredit od skoro milijardu dolara u kriptovalutama na platformi Aave, koje je zatim zamenio za 67 odsto glasačkih prava u Beanstalk firmi. Sa većinom glasova haker je prebacio tokene sa ove platforme na svoj kriptonovčanik. Period otplate kredita ukazuje da je ceo proces trajao manje od 13 sekundi.

Danas

Tags
Back to top button