Odobren novi digitalni token u Srbiji, evo šta to znači za male firme i tržište – Bankar.rs
FinTechKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Odobren novi digitalni token u Srbiji, evo šta to znači za male firme i tržište

Domaća startup kompanija Finspot danas je objavila novi beli papir za drugi unapređeni digitalni token koji je odobrila Komisija za hartije od vrednosti Srbije.

Ponuda digitalnog tokena pod nazivom Finspot faktoring token v2 ili FIN2 počela je jutros 8 časova i trajaće do 18. januara, u ponoć. U ponudi je 185.250 FIN2 tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara i ukupne vrednosti emisije od 185.250.000 dinara. Tokeni koji ne budu prodati u ovom periodu moći će da se kupe i nakon završetka ponude.

Tehnički direktor i suosnivač kompanije Finspot Ognjen Kurtić za Telegraf Biznis ističe da je ovo dobra vest i za domaće tržište.

“Prvi token smo izdali u junu prošle godine, što je bio test, da vidimo kako će da izgleda na našem tržištu i dobili smo jako dobru povratnu informaciju, prodali smo sve za mesec dana. Ovaj drugi je samo potvrda toga, idemo sa značajnijim iznosom od milion i dvesta hiljada evra koji nam rešava problem rasta, a poznato je da teško za mladu kompaniju da dođe do investiranja kod banaka”, kaže Kurtić za Telegraf Biznis.

Novi token je unapređen na osnovu komentara investitora koji su imali priliku da investiraju. Kupovinom tokena i ulaganjem u investicioni proizvod zapravo se ulaže u deo postojećeg portfolija otkupljenih faktura kompanije i stiče se pravo na garantovani prinos određen indeksom u koji je uloženo.

“Svako alternativno ulaganje je dobro je za tržište, a na našem primeru, kompanije će moći da se uvere da to stvarno radi. Ujedno i edukujemo učesnike na tržištu, imamo digitalne kampanje,  i sve više se čuje o tome. Dodatno, već su zabeležene isplate profita po određenim investicijama, dakle sistem funksioniše”, ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, na token može da se gleda kao na digitalnu obveznicu, on ima stalnu vrednost od 1.000 dinara i ona se ne menja. Ne možete sa njim da vršite sekundarnu trgovinu, na primer.

Kompanija Finspot na domaćem tržištu posluje od januara 2021. godine i u tom periodu pomogla je velikom broju mirko, malih i srednjih preduzeća da prevaziđu izazove likvidnosti pružajući mogućnost finansiranja nedospelih faktura u kratkom roku.

Na ovaj način finansirano je 3.000 faktura, iz oblasti rada u trgovini, proizvodnji, transportu i uslugama, ukupnog iznosa većeg od 12 miliona evra.

Kako je ranije istakao Kurtić za naš portal, tokeni su namenjeni različitim biznisima i firmama, posebno onima koji imaju poteškoće da dođu do kapitala potrebnog za pokretanje biznisa.

Mala preduzeća ili kompanije koji ne mogu dobiti podršku banke, uz pomoć belog papira mogu privući sredstva od privatnih investitora, fizičkih lica i kompanija koji veruju u određenu ideju ili proizvod.

Finspot je prepoznat, između ostalog i od Evropske banke za obnovu i razvoj, USAID-a, kao i od strane Francusko – srpske privredne komore.

Telegraf

Tags
Back to top button