Oksfam: Svaki milijarder je neuspeh javne politike, oporezujte ih više – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Oksfam: Svaki milijarder je neuspeh javne politike, oporezujte ih više

Nevladina organizacija Oksfam (Oxfam) je, povodom otvraranje Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, pozvala svetske lidere da značajno povećaju poreze ultrabogatima, uključujući veće poreze na dohodak i kapitalnu dobit, koji predstavljau najvažniji izvor prihoda za milijardere u većini zemalja.

„Svaki milijarder je neuspeh javne politike“, naglašava u svom izveštaju Oksfam, istiući da je „ekonomska nejednakost dostigla krajnji i opasan nivo“.

Najbogatijih jedan odsto ljudi na Zemlji ostvarilo je skoro dve trećine novog bogatstva stvorenog od početka pandemije, navodi Oksfam u izveštaju objavljenom danas, na dan otvaranja Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu.

Grupa Oksfam je predložila povećanje poreza na prihod milijardera, piše Vašington post.

Uoči početka skupa u Davosu, Oksfam ističe da su najbogatiji na svetu „apsorbovali veći deo globalnog bogatstva tokom pandemije i tokom protekle decenije, dok se globalno siromaštvo povećalo prvi put u 25 godina“.

U izveštaju pod nazivom „Opstanak najbogatijih“ naglašeno je da se planeta suočava sa „polikrizom“ klimatskih promena, tereta troškova života, široko rasprostranjene gladi i neviđenog pada ljudskog razvoja, a Oksfam poziva svetkse lidere koji će se okupitio u poznatom švajcarskom skijalištu da značajno povećaju poreze ultrabogatima.

Zahvaljujući naglom rastu cenaa na berzi, bogati su u poslednjoj deceniji postali još bogatiji: na 100 dolara stvorenog bogatstva, 54,4 dolara završila su u džepovima jedan odsto najbogatijih pojedinaca, a 70 centi je otišlo 50 odsto siromašnih, ukzuje u izveštaju ta nevladina organizacija.

Imovina milijardera se udvostručila, a njihov broj raste, tvrdi dalje Oksfam, čija je izvršna direktorka Gabrijela Buše pozvana na forum.

„Krajnja koncentracija bogatstva potkopava privredni rast, korumpira političare i medije, nagriza demokratiju i produbljuje nejednakost“, konstatovano je u izveštaju.

Oksfam upozorava i da nejednakosti postala „egzistencijalna pretnja našim društvima“ i da paralizuje sposobnost društava da zaustave siromašenje.

Nejednakst preti budućnosti planete, naglašava se u izveštaju „Opstanak najbogatijih“.

FoNet

Tags
Back to top button