Banke gube monopol u EU – Nova regulativa za plaćanja – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Banke gube monopol u EU – Nova regulativa za plaćanja

Od danas, 13. januara, stupa na snagu nova pravna regulativa.

Pejment servis direktiva (PSD2 -payment service directive), koja bankama uskraćuje monopol na pristup računima i koja treba da omogući udobnije, jeftinije i sigurnije podizanje novca, plaćanje i sve ostale bankarske usluge (benking). Eksperti očekuju najveću promenu u bankarskom poslovanju u skorije vreme.

Iza pisma neupadljivog naslova “Promene uslova ugovora”, koje su mnogi korisnici dobili od svojih banaka prethodnih nedelja, kriju se nova EU-pravila, koja prema procenama obuhvataju više od milijardu računa u Evropi. Takozvani PSD2 treba iz osnova da promeni sistem plaćanja. Neki to porede sa pojavom prvih kreditnih kartica krajem 50-ih ili sa digitalnim transakcijama od 2000. godine.

Od sutra će ova EU regulativa važiti u Nemačkoj, iako će uvođenje tehničkih detalja potrajati još nekoliko meseci. Njom Brisel želi da podstakne konkurenciju u evropskom sistemu plaćanja i naruši monopol banaka za pristup podacima sa računa. Za finansijske institucije to je bio vrlo unosno jer ko zna koliko novca imaju privatni korisnici i na šta troše novac, može lako da im ponudi ostale usluge – finansiranje gradnje, kredite, osiguranja ili hartije od vrednosti.

Ubuduće će, međutim, banke morati da omoguće trećim firmama (kao što su finansijski start-apovi) pristup kontima i podacima njihovih klijenata. To su recimo firme koje upoređuju kamate različitih banaka za dnevni novac i tamo ponude transfer novca. Druge, na primer, pomažu vlasnicima računa pri štednji, tako što ovi automatski ostavljaju po strani manje iznose.

Bolja zaštita od prevare

Ubuduće bi stroža pravila trebalo da zaštite od prevara kod onlajn plaćanja. Sa PSD2 više nije dovoljno da korisnici unesu samo podatke o karticama i broj konta ili korisničko ime i pasvord (šifru) za plaćanje. Veću sigurnost treba da omogući otisak prsta ili SMS za mobilni telefon vlasnika. Sigurnost je za vlasnike računa najveća korist jer će provizije za transfer biti simbolično smanjene jer su u Nemačkoj, u poređenju sa drugim zemljama EZ, već niske, piše “Fokus”. Trgovina gleda na ova pooštrena sigurnosna pravila sa sumnjom.

– Takve prepreke čine da plaćanja na internetu budu sve drugo samo ne udobna i u najgorem slučaju mogu da vode ka tome da korisnici prekinu kupovinu – poručuju iz Udruženja trgovaca.

Banke su sve drugo samo ne oduševljene što pokazuje reakcija Saveznog udruženja nemačkih banaka, u kojem se ističe da je neshvatljivo da treće službe imaju zakonski definisan pristup infrastrukturi banaka, a da obrnuto ne važi.

Tomas Zonthajmer iz konsalting društva Accenture smatra da će PSD2 na duže staze da dovede finansijske institute u tesnac. Korisnici, međutim, ne moraju da se plaše da će firme nekontrolisano da zagrabe u njihove podatke. Vlasnici konta moraju izričito da odobre pristup preko svoje (kućne) banke i samo za zahtevani cilj. EU je zabranila automatsko čitanje podataka sa žiro-računa o ukupnim plaćanjima i navikama korisnika.

Izmene u korist vlasnika računa

Za one koji ne žele usluge trećih firmi, postoje razne izmene – u korist vlasnika računa. Do sada su oni kod zloupotreba bankarskih i kreditnih kartica ili šifri u onlajn-bankarstvu morali da plate do 150 evra za štetu dok nisu blokirali karticu ili internet nalog. Ubuduće taj limit obaveza za korisnika se smanjuje na 50 evra. Samo u slučajevima grubog nemara ili namerne greške klijenti su i dalje neograničeno odgovorni.
Takođe, pri rezervaciji renta-kara ili hotela nova EU pravila su naklonjenija korisnicima. Ukoliko firme radi bezbednosti blokiraju automatski određen iznos na kreditnoj kartici, korisnik mora da je sa tim saglasan.

Izvor: vesti-online.com

Tags
Back to top button