Intervju: Mirko Španović, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke – Tehnološke promene unapređuju poslovanje – Bankar.rs
INTERVJUISLIDER

Intervju: Mirko Španović, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke – Tehnološke promene unapređuju poslovanje

Istraživanje PC Press-a – “Šta je obeležilo 2017. godinu i šta možemo da očekujemo od 2018?”

Koji je novi uređaj, aplikacija ili servis pobudio vašu pažnju u 2017. godini?

Najveću pažnju u 2017. mi je pobudio power‑shering, rekao je Mirko Španović, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke. Svi smo bili u situaciji da nam je baterija na izmaku baš kad treba da obavimo neki važan poziv ili pošaljemo novac prijatelju, a nemamo blizu punjač ili izvor napajanja. Ovom opcijom možemo da prislonimo dva uređaja jedan pored drugog i da podele taman onoliko energije koliko je neophodno da se neki posao završi.

Koji su događaji bili ključni za razvoj elektronskog poslovanja i IT industrije u Srbiji?

Tokom 2017. bilo je dosta događaja iz IT industrije, ali ono što može da se izdvoji jeste prvi BIZIT okrugli sto „Prednosti i zamke e‑commerce‑a“, na kome je učestvovala guvernerka Narodne banke, kao i predstavnici poslovnih banaka i kompanija zainteresovanih za ovaj segment.

Koji ćete uspeh iz 2017. godine pamtiti?

Promene koje su sprovedene u Addiko banci tokom 2017. Zato što je napravljen preokret u poslovanju, koji je doneo pozitivan rezultat i ostvarenje profita. Dobrim delom, promene tehnoloških procesa unutar same banke doprinele su ovom dobrom rezultatu. Jedan od najboljih primera jeste povećan broj korisnika usluge m‑banking‑a za više od deset puta. To na najbolji način ilustruje smer digitalne transformacije kojim Addiko banka ide.

Koji će tehnološki trendovi biti značajni u 2018. godini?

Nastaviće se razvoj tehnoloških rešenja koja će omogućiti klijentima da bez odlaska u filijale koriste bankarske usluge. To će im biti omogućeno pre svega daljom migracijom na m‑banking i razvoj brojnih mogućnosti na toj platformi. Jedna od njih jeste implementacija instant pejment funkcionalnosti u domaćem platnom prometu, koju inicira Narodna banka Srbije. Takođe, očekujem dalje prilagođavanje regulative koja će podržati buduće tehnološke promene.

 

Izvor: pcpress.rs

Back to top button