Značajno smanjen broj loših kredita – Bankar.rs
NBS

Značajno smanjen broj loših kredita

Prošlu godinu obeležio je blagi porast kreditiranja privrede, blagi i malo veći porast keš i gotovinskih kredita i smanjenje nenaplativih kredita.

Pre nekoliko godina udeo loših kredita u ukupnim kreditnim plasmanima bio je oko 22 procenta, a sada je 11, kaže za RTS generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Podaci kreditnog biroa pokazatelj su stanja kredita i kreditne zaduženosti, a u Udruženju banaka Srbije (UBS) predstavljeni su podaci za prošlu godinu.

Navedeno je da je u prošloj godini bilo više kredita nego 2016, ali i da će ih biti više u 2018. godini.

Prošlu godinu obeležio je blagi porast kreditiranja privrede, blagi i malo veći porast keš i gotovinskih kredita i smanjenje nenaplativih kredita.

Veroljub Dugalić, generalni sekretar UBS-a, rekao je da su relativno zadovoljni tendencijama iz 2017.

“Upravo ta osnovna tendencija da je zabeležen rast kredita privredi oko pet procenata, to je dva procenta više nego u 2016. To je blago povećanje, ali raduje ta tendencija rasta kredita koje koriste privrednici i opšti trend da se povećavaju keš krediti i krediti za refinansiranje”, rekao je Dugalić.

Ono što, međutim, više raduje je značajno smanjenje loših kredita.

“Pre nekoliko godina udeo tih kredita u ukupnim kreditnim plasmanima bio je oko 22 procenta, kod privrede čak 26, a sada je 11 što je značajno smanjenje i dobar pokazatelj. Značajno je za sam bankarski sektor”, ukazao je Dugalić.

Ističe da je to rezultat strategije koju je usvojila Vlada Srbije i mera Narodne banke Srbije (NBS).

“S druge strane, banke su učinile svoj deo vanbilansnim evidencijama i zajednički napori NBS i banaka dali su ovaj veliki rezultat. To je tendencija koja se nastavlja i očekujemo da se nastavi i u 2018. i da ćemo uskoro imati jednocifreni broj loših kredita”, zaključio je Dugalić.

 

Izvor: rts.rs

Tags
Back to top button