Katalonska kriza Špance koštala milijardu evra – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKE

Katalonska kriza Špance koštala milijardu evra

Destabilizovane su investicije, iz Katalonije je sedišta povuklo najmanje 3.000 kompanija i banaka, hiljade ljudi ostali su bez posla, pao je turizam.

Šef španske diplomatije Luis de Guindos izjavio je da je kriza izazvana nezakonitim referendumom o nezavisnosti Katalonije španskoj ekonomiji nanela gubitke u iznosu od milijardu eura.

On je rekao da je krizom smanjen ekonomski rast Katalonije sa 0,9 na 0,4 posto, a da upravo Katalonija daje petinu ukupnog bruto domaćeg proizvoda Španije.

“Katalonija je u ranijem periodu bilježila veći ekonomski rast od španskog prosjeka, ali u četvrtom kvartalu je teret krize došao na naplatu”, kazao je De Guindos, kako prenosi Anadolija.

On je istaknuo da je kriza izazvana nelegalnim referendumom u Kataloniji dovela do destabilizacije investitorskih planova.

Smanjen i turizam

Zbog krize izazvane referendumom iz Katalonije je sedišta povuklo najmanje 3.000 kompanija i banaka.

Bez posla je ostalo 2.587 osoba, a broj turista u Kataloniji smanjen je za 20 posto.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a krajem tog mjeseca pokrajinske vlasti jednostrano su proglasile nezavisnost i izazvale reakciju španske Vlade, koja je suspendovala pokrajinske institucije i oduzela im autonomiju.

Na nedavnim vanrednim regionalnim izborima tri stranke za nezavisnost su zajedno osvojile 70 mjesta u regionalnom parlamentu, što je dva mjesta više od proste većine u parlamentu sa 135 zastupnika.

Nastavak neizvjesnosti

Taj rezultat znači nastavak neizvjesnosti u Španiji, koja se pre nešto više od dva mjeseca našla u najvećoj političkoj krizi u posljednje četiri decenije, nakon što je u katalonskom parlamentu bila izglasana nezavisnost.

Stranka bivšeg čelnika Carlesa Puigdemonta, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mesta, republikanska llevičari ERC 32, a antikapitalistička stranka CUP četiri.

Stranka Ciudadanos (Građani), koja je protiv nezavisnosti Katalonije, dobila je 37 mjesta, čime je osvojila najveći pojedinačni broj glasova.

Ovakav rezultat predstavlja udarac za španskog premijera Mariana Rajoya, koji je smenio katalonsku vladu i raspisao vanredne izbore, nadajući se da će separatisti ostati izvan vlasti.

Tags
Back to top button