Analitičari: Fed će ove godine barem tri puta povećati kamatne stope – Bankar.rs
ANALIZEBANKE

Analitičari: Fed će ove godine barem tri puta povećati kamatne stope

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) će u 2018. godini barem tri puta povećati kamate, a Evropska centralna banka i Banka Japana verovatno neće žuriti sa pooštravanjem sopstvene monetarne politike, saglasni su analitičari.

S obzirom na solidne ekonomske performanse američke ekonomije u 2017, većina analitičara tvrdi da će doći do najmanje tri nova povećanja kamata u 2018. godini, dok neki očekuju i više ako kompanije povećaju ulaganja, prenosi američka mreža CNBC.

Istovremeno, eurozona beleži najbolje rezultate još od finansijske krize, sa stopama rasta koje nadmašuju rast u SAD-u.

U prilog tome govori činjenica da je BDP eurozone u trećem kvartalu 2017. godine porastao za 0,6 odsto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 2,5 posto. S druge strane, američka ekonomija je porasla za 2,3 posto na godišnjem nivou.

Tržišta ne očekuju da će biti bilo kakvog podizanja kamata u 2018. godini, dok je ECB ostavila “otvorena vrata” za povećanje podsticaja, ukoliko dođe do promjene ekonomskih uslova.

Zbog niskih inflatornih pritisaka, Centralna banka Japana neće žuriti s pooštravanjem monetarne politike, zbog čega je, kako kažu analitičari banke Nomura, najjednostavnije predvideti njene postupke u narednoj godini.

 

Tags
Back to top button